• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ozbiljan poremećaj pogađa čak 15,5 miliona odraslih u SAD: Samo trećina njih dobila je lekove

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Širom sveta, oko dva do pet odsto odraslih doživljava simptome ADHD kao što su nepažnja, hiperaktivnost i impulsivnost

  • 0
Mozak, epilepsija Foto:Shutterstock

Oko 15,5 miliona odraslih u SAD ima hiperkinetički poremećaj (poremećaj hiperaktivnosti uz deficit pažnje ili ADHD), a većina njih se bori sa pristupom lečenju za to stanje, pokazali su podaci danas objavljene studije.

Samo oko jedne trećine onih koji su prijavili dijagnozu ADHD naveli su da su dobili recept za stimulans koji se koristio za lečenje u prethodnoj godini, izvestili su istraživači u nedeljnom izveštaju o morbiditetu i mortalitetu Američkih cenatra za kontrolu i prevenciju, preneo je Rojters.

Pored toga, skoro tri četvrtine onih sa receptom za stimulans prijavilo je poteškoće da ga nabave jer lek nije bio dostupan.

Širom sveta, oko dva do pet odsto odraslih doživljava simptome ADHD kao što su nepažnja, hiperaktivnost i impulsivnost. Simptomi ADHD obično počinju u detinjstvu.

U anketi je, međutim, 55 odsto sa ovim stanjem reklo da im je bolest dijagnostikovana kao odraslima.

Procene studije su zasnovane na podacima brzog istraživanja Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku prikupljenim tokom oktobra i novembra 2023. od 7.046 odraslih osoba starih 18 ili više godina.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>