• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Senzacionalno otkriće korejskih naučnika: Stvoren lek koji može da produži život

T. B.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraživanje leka IU1 otkriva potencijal za poboljšanje proteostaze i smanjenje efekata starenja, nudeći nove mogućnosti za borbu protiv degenerativnih bolesti

  • 0
Muškarci starenje Foto: Shutterstock

Starenje je neizbežan proces koji često dovodi do niza zdravstvenih problema. Stoga, istraživanje starenja postaje sve značajnije. Naučnici istražuju načine kako usporiti starenje i smanjiti njegove negativne posledice na ljudsko telo. Iako starenje izaziva postepeno opadanje svih telesnih sistema, jedan od ključnih faktora koji doprinosi ovome je poremećaj homeostaze proteina, poznatiji kao proteostaza, piše SciTech Daily.

Naše ćelije poseduju različite mehanizme koji detektuju oštećene ili nepravilno savijene proteine i razlažu ih. Ovi sistemi kontrole kvaliteta proteina sprečavaju aglomeraciju i akumulaciju defektnih proteina, čime se smanjuje ćelijski stres i dugotrajni problemi. Kako starimo, ovi sistemi gube svoju funkciju, što dovodi do razvoja mnogih degenerativnih bolesti povezanih sa starenjem, uključujući Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest. Stoga, očuvanje mehanizama proteostaze može biti ključ za povećanje dugovečnosti i poboljšanje kvaliteta života starijih osoba.

U tom smislu, istraživački tim iz Koreje, predvođen profesorom Seogang Hjunom sa Univerziteta Čung-Ang, sproveo je istraživanje o vezi između dva osnovna sistema kontrole kvaliteta proteina: proteasoma i autofagije. Njihova studija, objavljena 15. avgusta 2024. godine u časopisu Autophagy, otkrila je lek koji može očuvati funkciju ovih sistema, pokazujući značajne anti-aging efekte.

Proteazomi su složeni proteini koji razlažu oštećene proteine na manje peptide, dok autofagija predstavlja proces u kojem ćelije „gutaju“, razgrađuju i recikliraju veće strukture, uključujući agregate proteina, kroz formiranje specijalizovanih vezikula. Ova dva sistema deluju u skladu kako bi održala proteostazu, ali mehanizam njihove sinergističke aktivacije za smanjenje efekata starenja do sada nije bio dobro razjašnjen.

Na jednom akademskom skupu, prof. Hjun je saznao o leku IU1, za koji je otkriveno da može poboljšati aktivnost proteasoma. Ovaj podatak inspirisao je istraživački tim da testira anti-aging efekte leka.

Istraživači su koristili voćne mušice iz roda Drosophila kao model za proučavanje starenja. Zbog kratkog životnog veka i sličnog propadanja mišića kao kod ljudi, Drosophila predstavlja vredan model za istraživanje starenja. Kada su lečili mušice lekom IU1, merili su različite parametre vezane za ponašanje i proteostazu.

Rezultati su bili ohrabrujući.

- Inhibicija aktivnosti sveprisutne specifične peptidaze 14 (USP14), jednog od komponenti proteazomskog kompleksa, lekom IU1 poboljšala je ne samo aktivnost proteazoma već i aktivnost autofagije istovremeno. Demonstrirali smo da ovaj sinergistički mehanizam može poboljšati slabost mišića povezanih sa starenjem kod voćnih muva i produžiti njihov životni vek – navodi profesor Hjun.

Ovo istraživanje nije ostalo samo na životinjskim modelima; slični rezultati su postignuti i u ljudskim ćelijama, što ukazuje na potencijal leka IU1 za primenu u ljudskoj medicini.

Ovi nalazi imaju značajne posledice za razvoj terapija protiv starenja.

- Smanjena homeostaza proteina je glavni karakterističan znak degenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Rezultati naše studije mogli bi postaviti temelje za razvoj tretmana za razna stanja povezana sa starenjem – ističe prof. Hjun.

Interesantno je napomenuti da su voćne muve korišćene u ovom istraživanju genetski modifikovane kako bi se bolje pratila promena u proteinskoj homeostazi. Takođe, otkriće IU1 može otvoriti nove pravce istraživanja u oblasti farmakologije, sa ciljem razvijanja lekova koji ne samo da produžavaju životni vek, već i poboljšavaju kvalitet života starijih osoba.

Istraživanje leka IU1 može značajno doprineti razumevanju mehanizama starenja i pružiti nove mogućnosti za borbu protiv degenerativnih bolesti, čime se otvaraju vrata za dalja istraživanja i razvoj terapija koje mogu promeniti pristup staranju i povezanim zdravstvenim problemima.

(Telegraf Nauka / SciTech Daily)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>