• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je potpuna katastrofa! Mikroplastika ušla i u naše mozgove, otkrili naučnici: „Ništa više nije nedirnuto“

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova studija šokirala istraživače jer je mikroplastike bilo u svim uzorcima koji su ispitivani, a posledice po zdravlje nisu poznate

  • 1
Mikroplastika u ljudskim mozgovima Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Mikroplastika se akumulira u ključnim ljudskim organima, pa je do sada otkrivena u plućima, reproduktivnim organima, jetri, bubrezima, zglobovima, krvnim sudovima i koštanoj srži. Najnovije istraživanje pokazuje da je otkrivena i u ljudskim mozgovima, zbog čega naučnici zahtevaju hitnu akciju da se zauzda zagađenje plastikom.

Ljudi su izloženi mikroplastici – koja je po definiciji bilo koji komad plastike manji od 5 milimetara – zbog toga što je plastika masovno raširena. Međutim, koliko je mikroplastika opasna za ljudsko telo nije još dovoljno poznato. Novije studije pokazuju da dovodi do različitih stanja poput oksidativnog stresa i kardiovaskularnih bolesti, piše Gardijan.

Kod životinja je povezano prisustvo mikroplastike i neplodnosti, različitih vrsta kancera, poremećenog endokrinog i imunosistema, kao i sa lošim pamćenjem.

- Otkrivanje mikroplastike u sve više ljudskih organa razlog je za brigu jer znamo kakve efekte ima na životinje i ljuske ćelije u laboratorijama. Zastrašujuće je – rekla je za Gardijan Betani Karni Almrot, ekotoksikolog sa Univerziteta u Geteborga.

U najnovijoj studiji, koja još čeka recenziju, ali je dostupna onlajn, istraživači su otkrili zabrinjavajuću akumulaciju mirkoplastike u uzorcima mozga.

mikroplastika Foto: Shutterstock

Istraživanje jetri, bubrega i mozgova na autopsijama pokazalo je da je mikroplastika prisutna u svim uzorcima. Međutim, u 91 uzorku mozga utvrđeno je postojanje od 10 do 20 puta više miktoplastike nego u drugim organima. Rezultati su bili šokantni, rekao je glavni autor studije Metju Kampen, toksikolog i farmaceut sa Univerziteta Novog Meksika.

U 24 uzoraka mozga bilo je u proseku 0,5 odsto mikroplastike u odnosu na težinu organa.

- Ovo je veoma alarmantno. Ima mnogo više plastike u našim mozgovima nego što bih mogao da pomislim – rekao je Kampen za Gardijan.

U studiji se navodi da je mozak „mikroplastikom najzagađeniji organ“.

- Ništa više nije nedirnuto, od dubokih mora, preko atmosfere do ljudskih mozgova – rekla je Almrotova.

(Telegraf Nauka / The Guardian)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    22. avgust 2024. | 18:08

    O laži zvanoj "globalno otopljavanje" slušamo svaki dan, dok se o realnom problemu zagađenja retko piše. Kad sam ja bio klinac, sokovi, pivo i ulje su bili u staklenoj ambalaži. Onda su bogati rešili da budu bogatiji pa su skoro sve prebacili na plastičnu ambalažu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>