• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pronađeni ključni neuroni za stvaranje veze između majke i bebe

T. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kod ljudi, kao i kod drugih sisara, bebe imaju urođenu tendenciju da formiraju vezu privrženosti sa svojim majkama ili starateljima – vezu koja igra ključnu ulogu u razvoju bebe

  • 0
Bebe stopala majka usvajanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Nova istraživanja pružaju uvid u ključne neurone u zoni incerta (ZI) mozga, koji igraju vitalnu ulogu u ranim socijalnim interakcijama između beba i njihovih majki. Ovi neuroni, koji proizvode i oslobađaju somatostatin, ne samo da pomažu u izgradnji majčinske veze, već i smanjuju stres kod beba. Zanimljivo je da isti neuroni povećavaju anksioznost i strah kod odraslih miševa. Ovo otkriće dodatno naglašava značaj ZI regije u razvoju beba i potencijalnoj adaptaciji tokom vremena, piše Neuroscience news.

Specifični neuroni u zoni incerta (ZI) mozga igraju ključnu ulogu u ranim socijalnim interakcijama između bebe i njene majke, izgrađujući njihovu vezu i smanjujući stres, prema novoj studiji na miševima. Aktivacija istih neurona kod odraslih miševa povećala je odgovore slične anksioznosti i strahu, pokazala je studija .

Kod ljudi, kao i kod drugih sisara, bebe imaju urođenu tendenciju da formiraju vezu privrženosti sa svojim majkama ili starateljima – vezu koja igra ključnu ulogu u razvoju bebe. Ova veza pomaže novorođenčadima da se osećaju sigurno i služi kao sigurnosna mreža iz koje istražuju svoje okruženje, uče i razvijaju ključne veštine i ponašanja.

Međutim, neuralni mehanizmi koji stoje iza ovih važnih socijalnih veza tokom razvoja bebe nisu u potpunosti razumljivi. S obzirom na to da odgovor bebe na svoju majku zahteva integraciju različitih senzorskih inputa, ZI – regija mozga koja služi kao čvorište za spoljne i unutrašnje stimuluse – može igrati važnu ulogu u ovom procesu .

Istraživači su došli do nekih novih zaključaka. Prethodna istraživanja su pokazala da ZI ima gušće veze sa drugim regijama mozga rano u životu, ali povlači ove veze nakon odbijanja od dojke. Koristeći fiber fotometriju, istraživači su snimali aktivnost ZI neurona kod 16 do 18 dnevnih mladunaca tokom interakcije sa njihovom majkom . Otkriveno je da prisustvo majke dovodi do povećane aktivnosti somatostatinskih (SST) ekspresujućih neurona u ZI (ZISST), ali ne i drugih tipova. Povećani periodi socijalne izolacije između interakcija sa majkom nisu promenili odgovor aktivacije, sugerišući da ZISST neuroni prate prisustvo i direktnu interakciju sa majkom.

dojenje majka beba Foto: Shutterstock

Drugi oblici socijalnih interakcija, uključujući one sa nepoznatim odraslima, vršnjacima ili braćom i sestrama, takođe su aktivirali ZISST, ali znatno manje . Štaviše, ZISST neuroni integrišu senzorne signale, kao što su olfaktorni i „brkasti“ inputi (signali koje miševi dobijaju preko svojih brkova), da bi odgovorili na socijalne interakcije. Uklanjanje oba senzorna inputa smanjilo je aktivaciju, što naglašava važnost multisenzorne integracije .

Prema nalazima, prisustvo majke značajno utiče na ponašanje bebe smanjujući uznemirenost i nivoe hormona stresa. Veštačka aktivacija ZISST neurona imitira ove umirujuće efekte tokom izolacije .

Rezultati kontrastiraju sa efektima ZISST kod odraslih miševa, gde aktivacija istih neurona povećava odgovore slične anksioznosti i strahu, što ukazuje da se ovaj neuronski krug može prilagoditi da podrži različite potrebe pojedinaca tokom razvoja. Nalazi pružaju početnu tačku za proučavanje specifičnih odgovora beba tokom neurotipičnog i neurodivergentnog razvoja navode autori studije objavljene u žurnalu Science.

(Telegraf Nauka / Neuroscience news)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>