• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Treća faza kliničkog ispitivanja završena: Stiže kombinovana vakcina za koronu i grip?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna vakcina mogla bi da štiti i od SARS-CoV-2 i od influence, saopštila Moderna

  • 0
žena prma vakcinu, vakciniše se Foto: Shutterstock

Jedna vakcina može da zaštiti ljude i od virusa influence i od SARS-CoV-2, koji izazivaju grip i kovid-19. Ta vakcina efikasnija je od vakcina koji štite od jednog ili drugog virusa, saopštila je Moderna, a prenosi Nature.

Moderna je saopštila da je uspešno završila treću fazu kliničkog ispitivanja cepiva, koji je, kao i vakcina za kovid-19, zasnovan na mRNK tehnologiji. Sledeći korak je zahtev od Administracije za hranu i lekove (FDA) da odobri vakcinu za tržište.

Kombinovane vakcine imaju veliku zdravstvenu korist, ali se često smatraju prekomplikovanim i preskupim za proizvodnju. Rapidni uspeh Moderne pokazuje da tehnologija mRNK može da pomogne da se prevaziđu ti problemi, rekao je za Nature Džejms Taventiran, klinički imunolog sa Univerziteta Kembridž.

- Ovo je sjajan primer zašto je ova tehnologija uzbudljiva. Kombinovane vakcine koje koriste mRNK su tek početak za RNK tehnologiju – rekao je on.

Vakcinacija pomaže ljudima da razviju imunitet na bolesti tako što izlaže imunoćelije antigenima, poput proteina, dela DNK ili čak celog patogenog organizma koji je neaktivan. Kada stigne pravi patogen, imunosistem brzo prepoznaje pretnju i pokreće odbranu, navodi Nature.

Stvaranje antigena je težak proces, a kombinovanje različitih antigena u istoj vakcini povećava kompleksnost.

- Zvuči jednostavno, zar ne? Samo ih pomešate. U stvari je mnogo komplikovanije nego razvoj individualnih komponenti – rekla je za Nature Žaklin Miler, pedijatar i šef razvoja infektivnih bolesti u Moderni.

Hemijske komponentne pojedinačnih vakcina mogu ponekad da reaguju jedna sa drugom kada se kombinuju, što povećava rizik da će biti manje efikasne. Vakcine zasnovane na mRNK tehnologiji nemaju takvih problema jer su komponente leka za različite antigene uglavnom iste.

(Telegraf Nauka / Nature)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>