• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gasovi crevnih bakterija imaju neobičnu ulogu u proizvodnji hormona i mentalnom zdravlju žena

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crevni mikrobiom, kompleksna zajednica mikroorganizama koja živi u našem digestivnom traktu, sve više se prepoznaje kao ključni faktor za ljudsko zdravlje

  • 0
trudnica trudnoća Foto: Pexels

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Cell otkrilo je fascinantnu interakciju između crevnih bakterija i ljudskog zdravlja, posebno u vezi sa zdravljem žena i postporođajnom depresijom. Ovo istraživanje pokazuje kako crevni mikrobiom, kompleksna zajednica mikroorganizama koja živi u našem digestivnom traktu, sve više se prepoznaje kao ključni faktor za ljudsko zdravlje, piše PsyPost.

Crevni mikrobiom, kompleksna zajednica mikroorganizama koja živi u našem digestivnom traktu, sve više se prepoznaje kao ključni faktor za ljudsko zdravlje. Steroidni hormoni, koji su kritični za brojne fiziološke procese uključujući metabolizam, odgovor na stres, seksualni razvoj, reprodukciju i ponašanje, mogu biti hemijski modifikovani od strane crevnih bakterija.

Istraživači su utvrdili da nivo THP-a (tetrahidroprogesterona) značajno raste tokom trudnoće, što sugeriše da promene u crevnom mikrobiomu tokom trudnoće pojačavaju proizvodnju ovih hormona. To je potvrđeno transplantacijom fekalnih mikrobiota trudnica u sterilne miševe, što je rezultiralo povećanjem nivoa THP-a u njihovim fecesu.

Jedan od ključnih nalaza je da su dve bakterijske vrste, Gordonibacter pamelaeae i Eggerthella lenta, sposobne da pretvaraju THDOC (tetrahidrodeoksikortikosteron) u THP-e, ali taj proces zavisi od prisustva gasovitog vodonika (H2). Vodonik proizvode pretežno crevne bakterije tokom fermentacije nesvarljivih ugljenih hidrata. Dakle, proizvodnja vodonika od strane jedne bakterijske vrste podstiče hormonsku proizvodnju druge vrste, ukazujući na oblik kooperativnog metabolizma.

Jedna od interesantnih zanimljivosti je da je proizvodnja gasova poput vodonika, ugljen dioksida i metana visoko konzervisana funkcija crevnog mikrobioma. Istraživanje je pokazalo da gasoviti vodonik, kao predominantni gas proizveden od strane crevnih bakterija, ima ključnu ulogu u proizvodnji neurosteroida poput alopregnanolona, koji se koristi za lečenje postporođajne depresije. Ovaj proces je primer kako crevne bakterije kroz proizvodnju gasova mogu uticati na metabolizam i proizvodnju važnih molekula.

Studija je otkrila da su nivo THP-a i prisustvo gena koji omogućavaju ovu konverziju značajno viši kod trudnica u trećem tromesečju u poređenju sa ženama koje nisu trudne. Ovo sugeriše da crevne bakterije doprinose povećanju nivoa THP-a tokom trudnoće, što može imati značajan uticaj na žensko zdravlje i potencijalno na razvoj postporođajne depresije.

"Otkrili smo da bakterije u našem crevu proizvode alopregnanolone, poznat i kao breksanolone ili Zulresso, lek odobren od strane FDA za lečenje postporođajne depresije," objasnio je Sloun Devlin, jedan od autora studije.

Ovo istraživanje otvara vrata za buduća istraživanja o ulozi mikrobioma u regulaciji hormona i njihovom uticaju na mentalno zdravlje žena. Dugoročne studije koje prate hormonalne promene tokom trudnoće i postporođajnog perioda mogle bi bolje da objasne kako mikrobiom doprinosi uslovima poput postporođajne depresije i da li bi terapije usmerene na mikrobiom mogle da budu efikasne u tretiranju neuroloških stanja poput depresije.

(Telegraf Nauka / PsyPost)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>