• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veze između društvene anksioznosti, depresije i suicidalnih misli kod adolescenata

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Adolescenti koji doživljavaju jače simptome društvene anksioznosti verovatnije će prijaviti više suicidalnih misli i druge simptome depresije dve godine kasnije.

  • 0
Tužan muškarac, tuga, depresija, anksioznost Foto: Shutterstock

Istraživači sa Londonskog univerzitetskog koledža ističu potrebu za ranim intervencijama u cilju rešavanja društvene anksioznosti kod mladih ljudi. Preduzimanje mera u ranoj fazi moglo bi biti ključno za sprečavanje razvoja suicidalnih misli i drugih depresivnih simptoma, piše UCL.

Društvena anksioznost često počinje tokom adolescencije, manifestujući se kao jak strah i nelagodnost u društvenim situacijama. Simptomi društvene anksioznosti mogu doprineti razvoju drugih problema sa mentalnim zdravljem.

Ranija ubrzana dugoročna studija je obuhvatila više od 2.400 mladih ljudi starosti 14-24 godine iz oblasti Londona i Kembridžšira u periodu 2012-2017. Učesnici su ocenjenivani tokom dvogodišnjeg perioda, jednom na početku, još jednom godinu dana kasnije i konačno posle dve godine.

U novoj studiji, istraživači su otkrili da simptomi depresije nakon godinu dana od početka studije takođe delimično objašnjavaju vezu između rane društvene anksioznosti i kasnijih simptoma depresije.

Nalazi pokazuju da društvena anksioznost ima značajnu ulogu u postojanosti simptoma depresije kod adolescenata.

(Telegraf Nauka/UCL)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>