• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Visok pritisak ugrožava mlade sportiste: Zabrinjavajući stepen pojave hipertenzije među atletama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Često nazivan tihim ubicom, visoki krvni pritisak je vodeći faktor rizika za srčana oboljenja i preranu smrt

  • 0
Mladi basketaši Foto: Ammentorp Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Značajan deo mladih sportista ima rizik od dobijanja hipertenzije, tvrdi se u studiji predstavljenoj na konferenciji Atletsko srce Američkog koledža kardiologije. Od visokog krvnog pritiska pati 47 odsto odraslih u SAD, pokazuju podaci sajta CardioSmart.org, a ova bolest, prenosi EurekAlert!, vremenom oslabljuje srce, krvne sudove i bubrege, čime otvara put za potencijalni moždani ili srčani udar.

Često nazivan tihim ubicom, visoki krvni pritisak je vodeći faktor rizika za srčana oboljenja i preranu smrt.

- Studija naglašava značaj prepoznavanja povišenog krvnog pritiska kod mladih sportista. Uprkos tome što se generalno smatraju zdravima, mladi sportisti nisu imuni na srčana oboljenja, uključujući tu i povišen krvni pritisak. Otkrića pokazuju da bi provera krvnog pritiska trebalo da bude rutinski deo sportskih pregleda, a potrebna su i dodatna testiranja da bi se precizno dijagnostifikovalo ovo stanje – rekao je dr Anik Malik, internista na Medicinskom centru Oliv Vju UCLA u Los Anđelesu i medicinski direktor fondacije Sejving harts.

Od 1.429 učesnika studije, kod njih 1.196 proveravan je krvni pritisak. Reč je o sportistima starim od 10 do 31 godine. Otkriveno je 21,3 odsto njih imalo predhipertenziju, 13,2 odsto hipertenziju prvog stepena i 8 odsto njih hipertenziju drugog stepena. Rizik je bio veći kod muškaraca. Najveću stopu hipertenzije – 28,3 odsto, imali su oni koji trenirali više sportova, pa košarkaši (27,6 odsto) i oni koji treniraju američki fudbal (27,1 odsto).

Autori su naveli da postoji više faktora koji bi mogli da objasne visoku stopu hipertenzije kod atleta u nekim specifičnim sportovima, poput individualnih treninga jedinstvenih za svaki sport, navika u ishrani prema sportu ili poziciji, varijaciji u veličini tela, društvenim odrednicama zdravlja… Ovi rezultati u skladu su sa ranijim studijama koje navode da su sportovi sa višim nivoima statičkih vežbi povezani sa višim krvnim pritiskom.

- Podizanje znanja o hipertenziji kod ove populacije može da omogući mladim atletama da imaju punu medicinsku brigu i da očuvaju svoje kardiovaskularno zdravlje – rekao je Malik.

Istraživači dodaju i da odgovarajuće modifikacije u stilu života mogu da pomognu u borbi sa hipertenzijom, a da je rana detekcija ključna.

(Telegraf Nauka / EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>