• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sumnjivi tretmani matičnim ćelijama u Meksiku doveli do infekcija otpornih na antibiotike

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri pacijenta iz Sjedinjenih Država dobili su infekcije otporne na antibiotike u Meksiku 2022.

  • 0
Mycobacterium tuberculosis Foto: Wkipedia/NIAID on Flickr., Public domain

Tri osobe su otišle u Meksiko radi injekcija matičnih ćelija, koje nisu odobrene u SAD, i dobile su teške za lečenje infekcije, otporne na antibiotike, izveštava Centar za kontrolu bolesti (CDC).

Infekcije je izazvala bakterija Mycobacterium abscessus, dalji rođak bakterija koje izazivaju tuberkulozu i leptu. Taj mikrob obično vreba iz tla, vode i prašine, a ponekad kontaminira medikamente i medicinska sredstva i tako uzrokuje infekcije u zdravstvenim objektima, piše Live Science.

Simptomi uključuju čireve i gnojne mehuriće, u slučaju kožnih infekcija, kao i groznicu, drhtavicu i bolove u mišićima, prilikom infekcija mekih tkiva. Bakterija ponekad može da uđe u krvotok. Tretiranje infekcije uključuje uklanjanje inficiranog tkiva i gnoja iz tela, kao i lečenje antibioticima u dužem periodu.

Lekari moraju da testiraju različite lekove protiv bakterije u pacijentovom telu kako bi pronašli najsmrtonosniju kombinaciju protiv patogena. Tri pacijenta su primila injekcije matičnih ćelija 2022. u Meksiku, a u martu 2024. su i dalje bili tretirani u američkim bolnicama zbog infekcije M. abscessus.

Jedini proizvodi sa matičnim ćelijama trenutno odobreni u SAD sadrže prekurzore različitih ćelija u krvi, a odobreni su za lečenje poremećaja u proizvodnji krvi.

Žena iz Kolorada u 30-im godinama je 2022. otišla u Meksiko radi ubrizgavanja matičnih ćelija u tkiva oko mozga i kičmene moždine. Te injekcije su bile predviđene za tretiranje autoimunske bolesti multiple skleroze. Nakon aplikacije injekcija, ona je dobila glavobolje i groznicu, a u SAD je tečnost oko njenog mozga i kičmene moždine bila pozitivna na M. abscessus – to je značilo da ima ozbilju infekciju zvanu bakterijski meningitis.

Druga dva slučaja su bili muškarci u 60-im godinama, iz Arizone i Kolorada. Čovek iz Arizone je dobio infekciju u laktu nakon tretmana u Meksiku protiv psorijaznog artritisa. Čovek iz Kolorada je otišao u Meksiko radi tretmana osteoartritisa u kolenima i razvio je infekcije u oba kolena.

Upotreba injekcija matičnih ćelija nije potvrđena kao efikasna u slučaju multiple skleroze i artiritisa i potencijalne terapije matičnim ćelijama za ove bolesti se još istražuju.

Genetske analize su pokazale da se uzorci od dva pacijenta gotovo potpuno slažu. Stoga istraživači misle da je u pitanju zajednički inficirani izvor, što znači da su isti proizvodi ili oprema bili inficirani u oba slučaja.

Vlasti su pokušale da kontaktiraju klinike koje su administrirale injekcije, ali nije bilo odgovora. Pokušaji da se identifikuje taj proizvod ili sakupe informacije o njegovoj primeni zasad su neuspešni.

Medicinski turizam je već povezan sa infekcijama M. abscessus. Na primer, Kanađanin koji je išao u Panamu radi transplantacije kose razvio je takvu infekciju na skalpu. Tako da ove infekcije superbakterijom mogu da budu posledica i kozmetičkih procedura i terapija bolesti.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>