• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kašika maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od smrti usled demencije 28%

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rezultate ipak treba tumačiti oprezno.

  • 0
maslinovo ulje Foto: Pixabay.com

Kašika maslinovog ulja dnevno mogla bi pomoći u borbi protiv demencije, kaže se u novoj studiji. Posmatrajući skoro 100.000 osoba tokom 28 godina, istraživači su otkrili da je svakodnevno konzumiranje više od sedam grama maslinovog ulja povezano sa 28% manjim rizikom od smrti koja je u vezi sa demecijom, bez obzira na to šta drugo su ljudi jeli, piše IFL Science.

Maslinovo ulje je bitan sastojak mediteranske ishrane, koja se odavno hvali kao korisna za mnoge aspekte zdravlja. Pojavljuje se i u drugim žvotnim stilovima, kao u severnom susedu mediteranske ishrane – atlantskoj ishrani, naročito pošto fokus u svetu ishrane više nije na niskom sadržaju masti kao u velikom delu 20. veka.

Međutim, osim što je dobro za naša tela, da li maslinovo ulje može biti dobro za naše mozgove?

U studiju su bile uključene 92.383 osobe, sa prosečnom starošću od 56,4 godine. Svi učesnici su bili medicinski radnici iz Sjedinjenih Američkih Država, u okviru dve velike studije, započete 1976. i 1986. Učesnici su periodično dobijali upitnike, ali je sakupljanje informacija o konzumaciji maslinovog ulja počelo tek u 1990-im.

Finalna baza podataka obuhvatala je 60.582 žene i 31.801 muškarca, nakon isključivanja onih sa nepotpunim informacijama i onih koji su već imali istoriju kardiovaskularne bolesti ili kancera. Tokom 28 godina praćenja, zabeležena je 4.751 smrt povezana sa demencijom.

Rizik od umiranja usled demencije bio je 28% niži kod onih koji su konzumirali više od sedam grama maslinovog ulja dnevno – otprilike pola kašike – u poređenju sa ljudima koji su retko ili uopšte nisu konzumirali maslinovo ulje. Iznenađujuće, šta su jeli sve ostalo vreme izgleda nije pravilo neku veliku razliku.

Studija otkriva da može biti neke koristi od zamene male količine margarina ili majoneza svakog dana maslinovim uljem. Nalazi proširuju trenutne dijetetske preporuke maslinovog ulja i drugih biljnih ulja na kontekst kognitivnog zdravlja i povezane smrtnosti.

Pošto je u pitanju opservaciona studija, ne pokazuje direktan uzročno-posledični odnos, pa se rezultati moraju tumačiti oprezno. Ne možemo sa sigurnošću reći da konzumacija izvesne količine maslinovog ulja direktno smanjuje rizik od smrti zbog demencije, ali možemo reći da izgleda da su te dve stvari povezane.

Balansirana ishrana će uključivati kombinaciju ulja za različite namene, ali je maslinovo ulje dobro za mnoge svrhe. Kao izvor nezasićenih masti, preporučuje se radi dobrog zdravlja srca, a sad ova velika studija sugeriše da može biti korisno i za mozak.

Verovatno nije štetno pojesti malo više maslinovog ulja – ako možete doći do njega u današnjoj ekonomiji.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>