• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aditivi u hrani povezani s dijabetesom? Naučnici ispitali 104.139 osoba i uočili nešto zabrinjavajuće

Vreme čitanja: oko 2 min.

Emulgatori poput karagena, trikalijum fosfata i guar gume imaju pozitivne veze sa dijabetesom tipa 2, smatraju istraživači

  • 0
Dijabetes Foto-montaža: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia; Alla Rudenko / Panthermedia / Profimedia

Nekoliko emulgatora, aditiva u industrijski proizvedenoj hrani, uključujući karagen, trikalijum fosfat i guar gumu, povezano je sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. To su rezultati velikog istraživanja tima francuskih naučnika.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u The Lancet Diabetes & Endocrinology, sprovedeno je sa podacima 104.139 odraslih osoba, koji su praćeni od 1. maja 2009. do 26. aprila 2023. Od učesnika, njih 79 odsto bile su žene, a prosečna starost ispitanika bila je 42,7 godina.

Procena na 6 meseci

Dijetarni unos je procenjivan svakih 6 meseci i to pomoću trodnevnog testa, a izloženost aditivima je utvrđivana pomoću podataka o sastavu hrane i povremenim laboratorijskim testovima.

- U zaključku, ova studija naglašava pozitivne veze između različitih emulgatora i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 u značajnom delu ispitanih Francuza. Ova otkrića pružaju prvi epidemiloški pogled na potencijalni uticaj na razvoj dijabetesa tipa 2 emulgatora koji su sveprisutni u zapadnoj ishrani i unose ih svakodnevno milioni dece i odraslih širom sveta. Potrebne su dalje studije i preklinički eksperimenti kako bi se pojačali ovi dokazi. Ako se potvrde, mogli bi da dovedu do promene u regulaciji emulgatora u prehrambenoj industriji zarad zaštite potrošača – navodi se u studiji.

Rezultati istraživanja su uzburkali javnost, pa su o ovim rezultatima oglasili i mnogi naučnici koji nemaju veze sa studijom.

- Ovaj tip velik epidemiološke studije je ključan deo naučnog procesa. Međutim, ove studije ne mogu da dokažu da emulgatori izazivaju dijabetes tipa 2. Razlog za to je što proizvodi koji sadrže emulgatore obično sadrže i druge loše sastojke, a razdvajanje svakog jedinjenja je veoma izazovno. Ovakav tip studija je važan za buduća, više kontrolisana klinička istraživanja – rekla je dr Sara Beri sa Kraljevog koledža u Londonu za Science Media Centre.

Ima dokaza da ishrana bogata tipom hrane koja sadrži emulgatore, dodaje ona, jeste povezana sa

lošijim zdravljem, pa je izbacivanje ovakve hrane zdrav izbor.

Opsevacija i istraživanja

- Ovo je jedna od nekoliko studija francuskih podataka NutriNet-Sante koji ispituju veze aditiva i lošeg zdravlja. Kao i sve opservacijske studije o ishrani, pati od otežane procene unete hrane. Studija može da pokaže da postoji veza između dijabetesa i hrane koja sadrži određene emulgatore, ali ne i vezu između samih emulgatora i dijabetesa – rekao je Gunter Kun, profesor Univerziteta u Redingu.

Kevin Mekonvej, profesor Univerziteta Open, kaže da ova studija ima neke probleme.

- Oni su gledali preko 60 emulgatora, ali su povezanost sa povećanim rizikom od dijabetesa otkrili kod samo sedam pojedinačnih emulgatora. Ali ova studija je opservacijska. Kako istraživači naglašavaju, oni ne mogu da utvrde da li ovi aditivi sami po sebi krivi za povećani rizik od dijabetesa ili je razlog za to veća konzumacija hrane sa aditicima – naglasio je on.

(Telegraf Nauka / The Lancet / Science Media Centre)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>