• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

AI će obezbediti nove informacije za donošenje odluka o transplantaciji srca

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačka inteligencija će imati veliki uticaj na proces transplantacije srca pomažući doktorima da bolje procene složene faktore od kojih zavisi ishod tretmana.

  • 0
srce transplatacija Foto: Shutterstock

„Dosad smo procenjivali šanse za uspeh transplantacije na osnovu individualnih faktora rizika. Naše smernice će se promeniti jer ćemo moći da vidimo kombinacije relevantnih faktora rizika i njihovu interakciju“, rečeno je u sredu u Pragu na godišnjem sastanku Međunarodnog društva za transplantaciju srca i pluća. „To se ne može uraditi manuelno. Mašinsko učenje može obezbediti podatke koje ranije nismo imali“.

Johan Nilson, hirurg Skanijske univerzitetske bolnice i profesor Univerziteta u Lundu, razvija instrument za podršku u hirurškom odlučivanju pomoću tehnike modeliranja zvane „digitalni blizanac“.

„Ova tehnika nam omogućava da napravimo digitalnu sliku svakog pacijenta koja može pomoći lekarima da predvide ishode tretmana na osnovu specifičnih kombinacija podataka“, kaže on.

Njegov tim je kreirao bazu podataka sa više informacionih tačaka, uključujući kliničke podatke i rezultate testova, u pogledu svih 600 primalaca i donora srca tretiranih u njegovoj ustanovi od početka programa transplantacije. Naučnici takođe rade na sekvenciranju čitavog genoma primalaca i njihovih donora radi uključivanja u bazu podataka.

„Pacijenti na listi čekanja za transplantaciju nekog organa obezbeđuju mnogo zdravstvenih podataka i laboratorijskih uzoraka. Iste informacije se uzimaju i od donora“.

Nilson planira da nastavi praćenje primalaca nakon transplantacije srca, dodajući u bazu podataka informacije kao što su srčani ritam, nivoi kiseonika u krvi i rezultati biopsije.

„Prednost algoritama je što obezbeđuju objektivan sistem podrške za odlučivanje koji može pomoći doktorima da odrede pravog donora u pravo vreme za pravog pacijenta“, kaže Nilson. „Ako dobijete donora usred noći i imate tri potencijalna primaoca, AI može dati nezavisan sistem pomoći u određivanju najboljeg slaganja“.

AI može unaprediti sisteme dodeljivanja organa pomažući doktorima da bolje predvide ishode na svakom koraku procesa transplantacije.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>