• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Slične promene DNK u ćelijama pušača i korisnika elektronskih cigareta

D. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Korisnici elektronskih cigareta sa ograničenom pušačkom istorijom imaju slične promene DNK u određenim ćelijama mukoznog tkiva obraza kao i pušači.

  • 0
Osnovna škola, elektronska cigareta Foto-ilustracija: Shutterstock

Studija istraživača sa Londonskog univerzitetskog koledža i Univerziteta u Insbruku posvećena je razumevanju dugoročnih efekata e-cigareta na zdravlje. Iako ne pokazuje da e-cigarete uzrokuju kancer, istraživanja sa dugoročnim praćenjem su važna radi saznanja da li e-cigarete imaju štetne efekte i, ako imaju, koje, piše MedicalXpress.

Analizirani su epigenetski efekti duvana i e-cigareta na metilaciju DNK u više od 3,500 uzoraka, radi ispitivanja uticaja na ćelije koje su direktno izložene duvanu (u ustima) i one koje nisu direktno izložene (u krvi ili cervikalne).

Epigenom predstavlja ekstra sloj informacija na našem genetskom materijalu – DNK. Dok se DNK može uporediti sa hardverom kompjutera, epigenetika je uporediva sa softverom i određuje kako, gde i kad se pokreću programi kompjutera.

Epigenomi se menjaju tokom naših života i mogu biti pod uticajem niza genetskih ili negenetskih faktora – uključujući starenje, životne stilove, izloženost hormonima, hemikalijama i faktorima životne sredine, pa čak i stres i psihološku traumu. Jedan često izučavan tip epigenetske modifikacije naziva se metilacija DNK.

Istraživači su otkrili da epitelne ćelije (koje oblažu unutrašnjost organa i često su mesto porekla kancera) u ustima pokazuju znatne epigenomske promene kod pušača. Te promene su dalje pojačane kod kancera pluća ili prekancera (nenormalnih ćelija ili tkiva sa potencijalom da se razviju u kancer), u poređenju sa normalnim tkivom pluća, što podržava ideju da epigenetske promene povezane sa pušenjem omogućavaju ćelijama brži rast.

Studija takođe uključuje nove podatke koji pokazuju da su slične epigenomske promene primećene u ćelijama korisnika e-cigareta koji su u životu popušili manje od 100 duvanskih cigareta.

Ovo je prva studija o uticaju pušenja i e-cigareta na različite vrste ćelija – ne samo krvnih. Ne možemo reći da e-cigarete uzrokuju kancer, ali primećujemo da korisnici e-cigareta imaju neke slične epigenetske promene u bukalnim ćelijama kao pušači, a te promene su povezane sa budućim razvojem raka pluća kod pušača. Dalje studije su potrebne da bi se otkrilo da li se te odlike mogu upotrebiti za individualno predviđenje kancera kod pušača i korisnika e-cigareta, kažu istraživači.

Iako se naučnici slažu da su e-cigarete bezbednije od pušenja duvana, ne može se pretpostaviti da su potpuno bezbedne i treba istražiti njihove potencijalne dugoročne rizike i veze sa kancerom. Istraživači se nadaju da će ova studija doprineti široj raspravi o upotrebi e-cigareta, naročito kod ljudi koji ranije nisu pušili duvan.

Putem kompjuterske analize uzoraka otkriveno je i da neke epigenetske promene povezane sa pušenjem ostaju stabilnije nego druge nakon prestanka pušenja, uključujući promene u cervikalnim uzorcima.

Epigenom nam omogućava da, s jedne strane, gledamo u prošlost. Kazuje nam kako je telo reagovalo na neki raniji uticaj životne sredine kao što je pušenje. S druge strane, istraživanje epigenoma može nam omogućiti da predvidimo buduće zdravlje i bolest. Promene osmotrene u tkivu raka pluća mogu se takođe izmeriti u ćelijama tkiva usta kod pušača koji još nisu dobili kancer, kažu istraživači.

Studija ukazuje na činjenicu da korisnici e-cigareta imaju iste promene i da ti uređaji možda nisu tako bezopasni kao što se prvobitno mislilo.

Duvan je dobro poznat kao izmenljiv faktor koji doprinosi negativnim zdravstvenim ishodima, a procena je da je izazvao 7,69 miliona smrtnih slučajeva na globalnom nivou 2019, dok se očekuje da će taj broj rasti u budućnosti.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Ujedinjenog Kraljevstva kaže da su e-cigarete mnogo bezbednije od pušenja duvana i preporučuje pušačima prelazak na te simulatore radi unapređenja zdravlja.

Decenije istraživanja su dokazale vezu između pušenja i kancera i dosadašnje studije pokazuju da su e-cigarete mnogo manje opasne od pušenja i da mogu pomoći u odvikavanju.

Nova studija, pak, naglašava da e-cigarete nisu potpuno bezopasne, tako da su potrebna dalja istraživanja o njihovim potencijalnim dugoročnijim uticajima na zdravlje ljudi.

Pušenje duvana uzrokuje 150 slučajeva kancera svakog dana u Ujedinjenom Kraljevstvu, zbog čega s nestrpljenjem očekujemo zakon o konačnoj starosnoj granici za kupovinu – svako rođen 1. januara 2009. ili kasnije neće nikad moći legalno da kupi duvan. Ništa ne bi imalo veći uticaj na smanjenje broja smrti koje se mogu sprečiti nego okončanje pušenja i ova mera će nas dovesti jedan korak bliže budućnosti bez duvanskog dima, kaže dr Jan Voker iz dobrotvorne organizacije Istraživanje kancera UK.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>