• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teške „mesožderske“ infekcije povezane sa toplotnim talasima na istoku SAD

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon rekordnih toplotnih talasa u leto 2023, tri države na istočnoj obali SAD zabeležile su porast broja teških, „mesožderskih“ infekcija.

  • 0
vibrio vulnificus Foto: Wikipedia/CDC/James Gathany (PHIL #7815), Public domain, via Wikimedia Commons

Novi izveštaj se tiče smrtonosne vrste bakterija Vibrio vulnificus koja živi u priobalnim vodama.Ako taj mikrob uđe u otvorenu ranu, može dovesti do „mesožderske“ infekcije poznate kao nekrotizirajući fasciitis, piše Live Science.

Reč je o opasnoj, zapaljenskoj infekciji koja izaziva brzu smrt okolnog tkiva. Ako uđe u probavni sistem – na primer, u sirovim ili nedovoljno termički obrađenim plodovima mora – ta bakterija može da izazove gastrointestinalnu infekciju, koja obično dovodi do simptoma vodenaste dijareje, povraćanja i groznice, ali može dovesti i do sepse, ekstremne imuske reakcije koja se može razviti u životno opasan septički šok.

V. vulnificus uspeva u toploj vodi, a između juna i avgusta 2023. godine Sjedinjene Države su doživele široke toplotne talase i iznadprosečne temperature morske površine. Konektikat, Njujork i Severna Karolina su u julu i avgustu prijavile jedan broj teških V. vulnificus infekcija, prema izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavljenom 1. februara.

Ti slučajevi se ne mogu pripisati samo toplotnim talasima, ali je povezanost između infekcija bakterijama Vibrio, kao što je V. vulnificus, i uslova životne sredine povoljnih za rast tog mikroba dobro dokumentovana.

Izveštaj opisuje 11 slučajeva V. vulnificus infekcija, ili vibrioze – sedam u Severnoj Karolini, dva u Konektikatu i dva u Njujorku. Inficirani ljudi su imali između 37 i 84 godine starosti. Umrlo je pet pacijenata, uključujući tri koja su umrla nakon doživljenog septičkog šoka. Još jedan pacijent je doživeo septički šok, ali je preživeo.

Šest inficiranih osoba je verovatno bilo izloženo bakteriji u vodi duž atlantske obale SAD između 7. jula i 22. avgusta. Još dva slučaja su verovatno posledica ulaska mikroba kroz posekotinu tokom rukovanja sirovim morskim plodovima.

Jedan slučaj je povezan sa konzumacijom sirovih ostriga. U još jednom slučaju, osoba je prijavila i konzumaciju sirovih ostriga i izloženost rane braktičnoj vodi – mešavini slane i slatke vode – tako da tačan put infekcije nije mogao biti utvrđen.

Dok temperature priobalnih voda rastu, očekuje se da infekcije bakterijom V. vulnificus postanu uobičajenije, kaže se u izveštaju. Oboljenje se može preduprediti izbegavanjem kontakta rane sa braktičnom vodom, slanom vodom ili sirovim plodovima mora, i temeljitom termičkom obradom ostriga i druge hrane iz mora pre jela.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>