• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mogu da izazovu rak dojke, a ima ih u hrani, piću, pesticidima... Identifikovana 921 opasna hemikalija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija predstavlja dobar način i za regulatorna tela i za proizvođače da brzo obeleže hemikalije koje mogu da doprinesu razvoju raka dojke kako bi sprečili da se koriste u potrošačkim proizvodima, navode istraživači

  • 0
Svetski dan borbe protiv raka dojke Foto: Shutterstock

Desetine hiljada sintetičkih hemikalija postoji danas na tržištu, a nove se razvijaju bez prestanka. Zbog toga je veoma teško otkriti koje od njih mogu biti opasne, a to je neophodno kako bi se regulisalo njihovo korišćenje u proizvodima. Naučnici su konačno otkrili brzi način otkrivanja da li neka hemikalija može da dovede do raka dojke a u zavisnosti od toga da li ima određene karakteristike, preneo je MedicalXpress.

- Ova nova studija predstavlja dobar način i za regulatorna tela i za proizvođače da brzo obeleže hemikalije koje mogu da doprinesu razvoju raka dojke kako bi sprečili da se koriste u potrošačkim proizvodima – rekla je dr Dženifer Kej, istraživač sa Instituta Sajlent Spring u SAD.

Ona je glavni autor studije „Primena okvira ključnih karakteristika za identifikovanje potencijalnih karcinogena dojke korišćenjem javno dostupnih eksperimenata, in vivo, in vitro i in silico“ objavljene u Enviromental Health Perspectives.

Rak dojke i dalje je najčešće dijagnostifikovani rak u SAD. Nedavni podaci pokazuju da je sve češći kod mladih žena, što je trend koji ne može da se objasni genetikom.

- Potrebni su nam novi alati da identifikujemo izloženost koja je možda dovela do ovog trenda kako bismo razvili preventivne strategije i smanjili teret bolesti – rekla je dr Kej.

Ona i njene kolege su pretražile mnoge američke i međunarodne baze podataka kako bi identifikovale hemikalije za koje je otkriveno da izazivaju tumore kod životinja. Takođe su koristili podatke da identifikuju hemikalije koje menjaju hormone u telu, posebno one koji ometaju rad endokrinog sistema i aktiviraju receptore estrogena, kao i hemikalije koje izazivaju ćelije da stvaraju više estrogena ili progesterona, što je poznati faktor rizika za rak dojke.

rak grudi dojki prevencija Breast Cancer Foto: Shutterstock

Oni su identifikovali 921 hemikaliju koja bi mogla da dovede do raka dojke. Čak 90 odsto njih prisutno je u potrošačkim proizvodima, hrani i piću, pesticidima, lekovima i na radnom mestu.


Dodatno proučavanje liste otkrilo je 278 hemikalija koje izazivaju tumore dojke kod životinja. Više od pola hemikalija dovodi do toga da ćelije prave više estrogena ili progesterona, a trećina aktivira receptore estrogena.

- Rak dojke je hormonska bolest, pa je činjenica da toliko hemikalija može da menja nivo estrogena i progesterona zabrinjavajuća – rekla je dr Kej.

Kako oštećenje DNK takože može da pokrene rak, istraživači su otkrili da 420 od hemikalija na listi i oštećuje DNK i menja hormone, zbog čega su rizični.

- Istorijski gledano, hemikalije koje izazivaju tumore dojke kod životinja su najbolji pokazatelj da li mogu da izazovu rak dojke kod ljudi. Ali životinjske studije su skupe i dugotrajne, pa zato mnogo hemikalija nije testirano. Naša otkrića pokazuju da pregled hemikalija kako bi se otkrile ove hormonske karakteristike, može biti efikasna strategija za obeležavanje karcinogena dojki – rekao je Ratan Rudel, direktor Instituta Sajlent Spring.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>