• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Psihoaktivna supstanca ibogain efikasno tretira traumatske povrede mozga kod veterana

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za vojne veterane, mnoge od najdubljih ratnih rana su nevidljive: traumatske povrede mozga zbog povreda glave ili eksplozija predstavljaju vodeći uzrok posttraumatskog stresa, anksioznosti, depresije i suicida među veteranima.

  • 0

vojnik Foto: Freepik
Mali broj tretmana je efikasan u smanjivanju dugoročnih efekata traumatskih povreda mozga (TBI), ostavljajući mnoge veterane sa bez nade.

Stanfordski istraživači su sad otkrili da psihoaktivni lek na biljnoj bazi – ibogain – u kombinaciji sa magnezijum radi zaštite srca, bezbedno i efikasno redukuje posttraumatski stres (PTSD), anksioznost i depresiju, i popravlja funkcionisanje veterana sa TBI, piše MedicalXpress.

„Nijedan drugi lek ne može da ublaži funkcionalne i neuropsihijatrijske simptome traumatske povrede mozga“, kaže Nolan Vilijams, profesor psihijatrije i bihevioralnih nauka. „Učinak je izvanredan“.

Alternativne opcije

Traumatska povreda mozga je definisana kao poremećaj normalnog funkcionisanja mozga usled spoljašnjih sila kao što su eksplozije, sudari vozila ili drugi telesni udari.

Trauma povezana sa TBI može dovesti do promena u funkcionisanju i/ili strukturi mozga, što doprinosi neuropsihijatrijskim simptomima.

Stotine hiljada vojnika u Avganistanu i Iraku pretrpeli su TBI tokom proteklih decenija i smatra se da te povrede imaju ulogu u velikim stopama depresije i suicida među veteranima.

Pošto uobičajeni tretmani nisu potpuno efikasni za neke veterane, istraživači tragaju za terapeutskim alternativama.

Ibogain je prirodno prisutna supstanca u korenju afričkog žbuna iboga i vekovima se upotrebljava u spiritualnim i isceljujućim ritualima.

U novije vreme je dospeo u centar pažnje medicinske i naučne zajednice zbog potencijala za tretiranje opioidne i kokainske zavisnosti, a istraživanje sugeriše da pojačava signale nekoliko značajnih molekula u mozgu, od kojih su neki povezani sa zavisnošću i depresijom.

Od 1970-ih, ibogain je na listi supstanci čija upotreba je zabranjena u Sjedinjenim Državama, ali klinike u Kanadi i Meksiku nude legalne tretmane ibogainom.

„Jedan mali broj veterana je otišao u kliniku u Meksiku i izvestio o velikim poboljšanjima u svim oblastima života nakon tretmana ibogainom“, kaže Vilijams. „Naš cilj je bio da klinički i neurobiološki procenimo ta poboljšanja“.

Pre i posle

U saradnji sa fondacijom VETS, koja omogućava terapije za veterane pomoću psihodeličnih lekova, 30 veterana iz specijalnih jedinica sa istorijom TBI i više izlaganja eksplozijama, od kojih skoro svi imaju klinički teške psihijatrijske simptome i funkcionalne smetnje, nezavisno su zakazali tretman magnezijumom i ibogainom u meksičkoj klinici.

Pre tretmana, stanfordski istraživači su izmerili njihove nivoe PTSD-a, anksioznosti, depresije i funkcionisanja na osnovu kombinacije upitnika i kliničke ocene.

Veterani su zatim otputovali u kliniku u Meksiku, gde su pod medicinskim nadzorom oralno uneli ibogain zajedno sa magnezijumom u cilju sprečavanja srčanih komplikacija koje su povezane sa ibogainom. Onda su se vratili u Stanford radi procene stanja nakon tretmana.

„Ti ljudi su bili izuzetno inteligentne, vrlo sposobne individue koje su doživele funkcionalnu onesposobljenost zbog TBI tokom vojne službe“, rekao je Vilijams. „Svi su bili voljni da probaju gotovo sve za šta su mislili da bi im moglo pomoći da budu kao pre“.

Na početku studije, učesnici su imali klinički značajne nivoe onesposobljenosti prema skali Svetske zdravstvene organizacije u pogledu kognicije, mobilnosti, brige o sebi, dobrih odnosa, životnih aktivnosti i učešća u zajednici.

Osim toga, 23 veterana su ispunjavali kriterijume za PTSD, 14 za anksiozni poremećaj i 15 za zloupotrebu alkohola, dok je 19 tokom života bilo suicidalno, a sedam pokušalo samoubistvo.

Rezultati koji menjaju život

U proseku, tretman ibogainom je odmah doveo do znatnih poboljšanja u funkcionisanju, PTSD-u, depresiji i anksioznosti. Štaviše, ti efekti su trajali barem mesec dana nakon tretmana – krajnja tačka studije.

Pre tretmana, veterani su imali prosečnu ocenu onesposobljenosti 30,2 – što je blaga do umerena onesposobljenost. Mesec dana posle tretmana, ta ocena se popravila do 5,1 – ukazujući na odsustvo onesposobljenosti.

Slično tome, mesec dana nakon tretmana učesnici su doživljavali prosečno smanjenje od 88% u pogledu simptoma PTSD-a, 87% u pogledu simptoma depresije i 81% u pogledu simptoma anksioznosti, u poređenju sa stanjem pre tretmana.

Kognitivno testiranje je takođe pokazalo poboljšanje u koncentraciji, obradi informacija, pamćenju i impulsivnosti.

Značajno je da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata ibogaina i slučajeva srčanih problema koji se ponekad povezuju sa ibogainom. Veterani su tokom tretmana prijavljivali samo uobičajene simptome kao što su glavobolja ili mučnina.

Pouke za PTSD, depresiju i anksioznost

Naučnici planiraju analizu dodatnih podataka, uključujući snimke mozga koji bi mogli otkriti kako ibogain izaziva poboljšanja kognicije. Takođe se nadaju daljim studijama radi boljeg razumevanja kako se taj lek može koristiti za tretiranje TBI.

Međutim, oni misle da izvanredni efekti ibogaina na TBI takođe sugerišu da širi terapeutski potencijal za druga neuropsihijatrijska stanja.

"Pored tretiranja TBI, mislim da ovo može biti neurorehabilitacioni lek šireg dejstva“, kaže Vilijams. „Mislim da deluje na mnoštvo različitih oblasti mozga i da nam može pomoći da bolje razumemo tretiranje drugih oblika PTSD-a, anksioznosti i depresije koji nisu nužno povezani sa traumatskim povredama mozga“.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>