• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tek otkrivena antitela sposobna su da neutrališu virus gripa: Nova alatka pomaže u razvoju vakcina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Virusi gripa konstantno mutiraju, pa je zato neophodno menjati vakcine svake godine

  • 0
Virus Foto: Pixabay/Willgard

Tek otkrivena klasa antitela u ljudskom organizmu može da neutrališe različite tipove virusa gripa i mogla bi da bude ključ za razvijanje boljih vakcina protiv sezonskih virusa, veruju naučnici. Virusi gripa konstantno mutiraju, pa je zato neophodno menjati vakcine svake godine, navedeno je u studiji objavljenoj u žurnalu Plos Biology.

- Vakcina protiv gripa tera imunosistem da pravi antitela koja se vezuju za protein hemagglutinin na spoljnom delu virusa, čime sprečavaju njegov ulazak u ćelije ljudi. Različita antitela vezuju se za različite delove hemagglutinina na različite načine, ali i taj protein vremenom evoluira. Vakcine protiv gripa koje se prave svake godine zasnovane su na predviđanju toga koji će soj biti najdominantniji – navodi se u saopštenju naučnika koje je predvodila Holi Simons sa Medicinske škole Univerziteta u Pitsburgu.

U mnogim istraživanjima traga se za vakcinama gripa koje bi mogle da štite od više sojeva istovremeno. Zbog toga deo naučnika ispituje upravo antitela koja simultano štite od više podtipova influence poput H3 i H1, ali su oni neuspešni ako je hemagglutinin imao promenu koja se naziva umetak 133a.

- U seriji eksperimenata na uzorcima krvi pacijenata, naučnici su otkrili novu klasu antitela sposobnu da neutrališe i sojeve H3 i H1 bez obzira na to da li imaju ili nemaju umetak 133. Specifične molekularne karakteristike razdvajaju ova antitela od ostalih – navodi se u saopštenju koje je prenela EurekAlert!

Ovim se povećava lista antitela koja mogu da se koriste u razvoju efikasnijih vakcina protiv virusa gripa.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>