• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Doktori češće greše ako im u postavljanju dijagnoze pomaže veštačka inteligencija s nevažnim informacijama

Vreme čitanja: oko 1 min.

U studiji je analizirano 457 lekara koji su određivali dijagnozu

  • 0
AI robot doktor Foto: Shutterstock.com

Veštačka inteligencija (AI) napredovala je drastično poslednjih godina, ali je i dalje daleko od savršenog sistema. AI može da donosi pristrasne odluke zbog podataka pomoću kojih je trenirana i dizajnirana, što može da dovede do toga da lekari koji je koriste postavljaju pogrešne dijagnoze, pokazalo je novo istraživanje, prenosi LiveScience.

Studija objavljena u JAMA testirala je specifične AI sisteme dizajnirane da pomognu doktorima u uspostavljanju dijagnoze. Otkrili su da pomažu lekarima u donošenju dobrih odluka, posebno ako AI „objasni“ kako dolazi do nekog zaključka.

Međutim, testirali su i AI sisteme koji su pristrasni, tj. spremniji su da daju određene dijagnoze, to je značajno smanjivalo preciznost dijagnoze samih lekara. Preciznost je bila loša čak i kad bi AI sistem „objasnio“ kako je došao do rezultata i ako je bilo više nego očigledno da je rezultat bio prepun nevažnih informacija.

- Studija pokkazuje koliko je važno da se uradi dobar posao i da AI modeli ne budu pristrasni – rekao je dr Majkl Šadin, profesor medicine na Univerzitetu u Mičigenu i jedan od autora studije, za LiveScience.

U studiji je analizirano 457 lekara koji su određivali dijagnozu. Kada su radili bez AI bili su precizni 73 odsto, uz standardan AI sistem taj procenat je skakao na 75,9 a uz „objašnjenje“ i do 77,5. Međutim, uz pristrasan AI sistem preciznost je bila 61,7 odsto.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>