• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Simbol lekarske profesije ide u penziju? Umesto čuvenog instrumenta doktori će koristiti laserski AI uređaj

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim naučnika iz Glazgova napravio je instrument sa veštačkom inteligencijom i kvantnom tehnologijom za praćenje pulsa pacijenta na daljinu

  • 3
Puls Foto: Shutterstock/DC Studio

Stetoskop je simbol lekara već puna dva veka, ali bi uskoro mogao da ode u penziju zahvaljujući novom uređaju za praćenje pulsa pacijenta. Naučnici su razvili lasersku kameru koja očitava puls osobe sa rastojanja i brzo otkriva da li osoba ima kardiovaskularnih problema, piše Gardijan.

Sistem koji koristi veštačku inteligenciju (AI) i kvantne tehnologije mogao bi da transformiše način na koji se prati zdravlje pacijenata, rekli su istraživači sa Univerziteta u Glazgovu.

- Ova tehnologija mogla bi da se postavi u tržne centre gde bi ljudi brzo mogli da provere puls, a podaci bi odmah bili dodati njihovom onlajn medicinskom kartonu. Alternativa je i postavljanje laserskih monitora u kuće pacijenata kako bi se pratili različiti parametri u kućnom okruženju – rekao je prof. Danijel Faćio sa Centra za napredna istraživanja Univerziteta u Glazgovu.

Slični uređaji mogli bi da prate krvni pritisak i sitne promene koje bi mogle da ukažu na Alchajmerovu bolest.

Praćenje pulsa sa distance posebno je bitno za otkrivanje aritmija i moglo bi da ukaže na opasnost od srčanog ili moždanog udara.

Za praćenje pulsa doktori trenutno koriste stetoskop. Ovaj instrument izumeo je početkom 19. veka francuski lekar Rene-Teofil-Ijasanet Laenek, kako ne bi morao da prislanja glavu na grudi ženskih pacijenata.

- Potrebna je obuka da bi se stetoskop pravilno koristio. Ako se pritisne prejako na grudi pacijenta, može da priguši signal. Istovremeno, može biti veoma teško otkriti pozadinske zvuke koji su ključni za otkrivanje defekta – rekao je Faćio.

Stetoskop Foto: Oleksandr Baranov / Alamy / Alamy / Profimedia

On i njegov tim razvili su sistem brzih kamera koji snima brzinom od 2.000 frejmova po sekundi. Laserski zrak pogađa kožu na grkljanu i meri koliko se tačno njihova koža pomera kako se glavna arterija širi i skuplja. Svi signali koje uhvati, a koji su gotovo neuhvatljivi bez takvog uređaja, idu na dalju analizu.

- Tu se uključuje AI. Napredni kompjuterski sistem filtrira signale i ostaju samo vibracije koje nastaju kako srce lupa. Znamo frekvenciju srčanog ritma i AI se fokusira na to – rekao je Faćio.

Analiza može da otkrije mnogo toga.

- Sistem je veoma precizan. Čak i ako je u kući 10 ljudi, on može laserom da uhvati signal i izoluje ga – rekao je Faćio.

(Telegraf Nauka/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    4. decembar 2023. | 15:52

    Stetoskop ne sluša puls. Pažljiv doktor može da " čuje" mnoge bolesti, kao prethodnih 200 godina. Ali nema ko da ih nauči...a ova glupost sa laserima i AI. Daleko bilo

  • Srecko

    4. decembar 2023. | 16:25

    Nema sanse! Bez stetoskopa se ne bi razlikovali od medicisnkih tehnicara, a to im sujeta ne bi mogla da podnese :)

  • Sneža

    4. decembar 2023. | 17:23

    Dvesta evra u unutrašnjem džepu i obavezno bar tri hemijske olovke zakačene na spoljašnji džep mantila i stetoskop na vratu.Dobar dan pravniče ili dobro jutro inženjeru , kako ste ekonomista.Ne, samo njih oslovljavaju sa zanimanjem. Najsujetnija profesija i oni se međusobno pozdravljaju sa ,,doktore".

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>