• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Konzumacija crvenog mesa povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zamena crvenog mesa izvorima proteina na biljnoj bazi može smanjiti rizik od dijabetesa i doneti koristi za životnu sredinu.

  • 4
Crveno meso, meso, šnicle Foto: Shutterstock

Ljudi koji jedu samo dva porcije crvenog mesa nedeljno mogli bi imati povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju s ljudima koji jedu manje takvih obroka, a rizik se povećava sa većom konzumacijom, kaže nova studija iz Harvardske škole za javno zdravlje, prenosi EurekAlert.

Istraživači su takođe otkrili da je zamena crvenog mesa zdravim izvorima proteina na biljnoj bazi, kao što su orašasti plodovi i mahunarke, ili umerene količine mlečnih proizvoda, povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

„Naši nalazi snažno podržavaju ograničavanje konzumacije crvenog mesa, i to se odnosi i na prerađeno i neprerađeno crveno meso“, rekao je prvi autor Sjao Gu sa odeljenja za ishranu.

Iako su ranije studije pronašle vezu između konzumiranja crvenog mesa i rizika od dijabetesa tipa 2, ova studija doprinosi izvesnosti u pogledu te veze.

Broj slučajeva dijabetesa tipa 2 se brzo povećava u Sjedinjenim Američkim Državama i širom sveta. To je zabrinjavajuće ne samo zato što je ova bolest ozbiljan teret, već je takođe veliki faktor rizika za kardiovaskularne i bubrežne bolesti, kancer i demenciju.

U okviru ove studije, analizirani su zdravstveni podaci 216.695 osoba. Ishrana je procenjena pomoću upitnika o učestalosti konzumacije namirnica koji su sprovedeni na svake 2-4 godine u periodu do 36 godina. Tokom tog perioda, više od 22.000 učesnika je dobilo dijabetes tiipa 2.

Istraživači su zaključili da je konzumiranje crvenog mesa, uključujući prerađeno i neprerađeno, snažno povezano sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Učesnici koji su jeli najviše crvenog mesa imali su 62% veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa onima koji su jeli najmanje crvenog mesa. Svaka dodatna dnevna porcija prerađenog crvenog mesa povezana je sa 46% većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, a svaka dodatna dnevna porcija neprerađenog crvenog mesa povezana je sa 24% većim rizikom.

Takođe su procenjeni potencijalni efekti zamene jedne dnevne porcije crvenog mesa nakim drugim izvorom proteina. Otkriveno je da je porcija orašastih plodova i mahunarki povezana sa 30% manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, a porcija mlečnih proizvoda sa 22% manjim rizikom.

„S obzirom na naše nalaze i ranije studije, granica od otprilike jedne porcije crvenog mesa nedeljno bila bi razborita za ljude koji žele da poprave svoje zdravlje“, rekao je Volter Vilet, profesor epidemiologije i nutricije.

Pored zdravstvenih koristi, zamena crvenog mesa zdravim izvorima proteina na biljnoj bazi doprinela bi redukciji emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte i klimatskih promena, i donela bi druge koristi za životnu sredinu.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. oktobar 2023. | 16:56

    Harvardu posebno verujem. Kako da ne. Ha ha ha ha...

  • Mile

    22. oktobar 2023. | 18:44

    Kome se ne svidja evo trave napolju koliko volite.

  • Mixx

    22. oktobar 2023. | 18:23

    Ma odakle pare za meso.. voleo bi i dijabetis da dobijem samo da kupim meso.. 😁

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>