• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razvijen mikrofiziološki sistem ljudskog želuca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi napredak u biomedicinskom inženjeringu doveo je do stvaranja mikrofiziološkog sistema ljudskog želuca, što predstavlja značajan skok u razumevanju i tretiranju raznih gastrointestinalnih oboljenja, uključujući rak želuca.

  • 0

Istraživački tim, pod vođstvom profesora Tae-Eun Parka iz Ulsanskog nacionalnog instituta za nauku i tehnologiju i profesora Seong-Ho Konga iz Bolnice Seulskog nacionalnog univerziteta, uspešno je razvio biomimetički čip koji kombinuje organoidnu i „organ na čipu“ tehnologiju radi simulacije složenih odbrambenih mehanizama ljudske želudačne mukoze, piše MedicalXpress.

Organoidi, koji imitiraju ljudske organe pomoću matičnih ćelija, pokazali su veliki potencijal kao laboratorijski modeli za izučavanje specifičnih funkcija. Međutim, nemaju sposobnost da replikuju mehaničku stimulaciju ili interakcije između ćelija kao u ljudskom telu. Ovo ograničenje je podstaklo istraživače da razviju inovativni biočip sposoban da reprodukuje zaštitne sisteme želudačne mukoze kao u stvarnom životu.

Novorazvijeni biočip inkorporira protok fluida u svojim mikrofluidskim kanalima radi simulacije mehaničkih stimulusa i omogućavanja međućelijskih interakcija.

Jedno izuzetno dostignuće ovog modela je sposobnost otkrivanja ranije neviđenih mehanizama odbrane od patogena Helicobacter pylori.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>