• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obrnuta vakcina uspešno testirana: Daje nadu u borbi protiv jedne vrste bolesti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi tip imunizacije umesto da aktivira, selektivno blokira imunosistem i tako leči autoimune bolesti

  • 2
krv, krvna plazma, t ćelije foto: pixabay.com

Naučnici su napravili novi tip vakcine koja umesto da aktivira imunosistem, selektivno ga blokira. Takozvana obrnuta vakcina, koja je za sada testirana samo na miševima, mogla bi da se koristi za lečenje autoimunih bolesti, kada imunosistem napada telo, piše LiveScience.

Vakcina je data miševima sa oboljenjem sličnim multipla sklerozi, autoimunoj bolesti. Tretman je preokrenuo simptome bolesti i obnovio funkcije nervnih ćelija. Otkrića su objavljena u žurnalu Nature Biomedical Engineering.

Vakcina u suštini radi tako što tera imunosistem da prepozna nerve kao bezbedne, a ne kao tuđine koje mora da napadne. Metod nije ispitan na ljudima, ali stručnjaci misle da su rezultati obećavajući i uzbudljivi.

- Ideja pokretanja tolerancije kod automunih bolesti postoji već neko vreme. Iako koncept nije nov, ova studija je uzbudljiva jer pokazuje je ovaj pristup uspeo da, barem privremeno, ublaži autoimunu bolest – rekao je za LiveScience Nik Džouns, profesor biomedicinskih nauka Univerziteta u Svonziju, u Britaniji.

Uobičajeno je da T ćelije brane telo od napadača poput virusa ili kancera. One identifikuju koje ćelije da napadaju vezivanjem za specifične antigene ili molekule. Međutim, u slučaju autoimune bolesti, T ćelije greškom napadaju zdrave ćelije u telu napadajući autoantigene, molekule koji se nalaze samo na tim normalnim ćelijama.

Obrnute vakcine zaustavljau jedan tip ćelija u imunosistemu, za razliku od standardnih terapija koje rade to na širem nivou.

- Većina imunoterapija za autoimune bolesti deluje na uobičajen način i ne napadaju samo T-ćelije koje izazivaju bolest. Idealno, želimo da blokiranje radi na specifičan način, tako da gađamo samo patogene T-ćelije, a da ostale mogu slobodno da funkcionišu – rekla je za LiveScience Lusi Voker, profesorka Univerzitetskog koledža Londona, koja nije učestvovala u istraživanju.

Rezultati studije na miševima su obećavajući, ali naučnici ne beleže uvek uspeh kada modele koji su efikasni kod životinja u kliničkim testovima probaju na ljudima.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ms

    26. septembar 2023. | 14:08

    Hvala na ohrabrujućem tekstu ja sam jedna od obolelih! Politiku ne trba mešati sa teškom bolesti!!!

  • baba

    26. septembar 2023. | 12:13

    Neka bajden svoju naciju svabe kvinte engleze i kurtija vakcinise

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>