• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mračna strana legalizacije: Broj saobraćajnih nesreća zbog vožnje pod dejstvom kanabisa skočio 475 odsto

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje kanadskih naučnika pokazalo zabrinjavajući trend nakon što je marihuana legalizovana 2018, pa zatim i njena prodaja komercijalizovana

  • 5
kanabis, marihuana Foto: shutterstock.com

Godišnja stopa posetama urgentnim centrima nakon saobraćajnih nesreća povezanih sa korišćenjem kanabisa skočila je 475,3 odsto za 13 godina, pokazala je nova studija Bolnice u Otavi, Istraživačkog instituta Brijer i ICES, piše EurekAlert!

U studiji su proučavane posete urgentnim centrima zbog povreda povezanih sa kanabisom između 2010. i 2021. a onda su posmatrane promene koje je donela legalizacija marihuane u oktobru 2018. u Kanadi pa pratila komercijalizacija legalnog tržišta.

- Naša istraživanja naglašavaju zabrinjavajući porast povreda u saobraćajnim nesrećama povezanim sa kanabisom tokom vremena, a posebno je vidljiv skok nakon faza legalizacije i komercijalizacije. S druge strane, povrede u saobraćajnim nesrećama povezanim sa korišćenjem alkohola nisu se povećale tokom tog perioda, što sugeriše da je legalizacija marihuane igrala značajnu ulogu u ovom skoku – rekao je dr Danijel Miran, postdoktorand ICES i glavni autor studije, inače porodični lekar i saradnik Instituta Brijer.

Rad je objavljen na JAMA Network Open i proučava medicinske izveštaje 947.604 posete urgentnom posle saobraćajnih nesreća. Podaci su od januara 2010. do decembra 2021. i iz njih su isključene osobe mlađe od 16 godina jer nemaju pravo da voze.

- Povećan broj saobraćajnih nesreća koje su povezane sa kanabisom ukazuje na veći trend vožnje pod dejstvom kanabisa. Studija naglašava potrebu za prevencijom, edukacijom i promenama pravila – rekao je dr Miran.

Kako se navodi, najveći procenat osoba koje su izazvale saobraćajne nesreće vozeći pod dejstvom kanabisa bili su muškarci stari od 19 do 21 godine i sa manjim prihodima.

Ipak, naglašavaju istraživači, prerano je donositi zaključke o uticaju kanabisa na bezbednost na putu jer je tokom pandemije bilo manje vozila na ulicama, a i broj ispitanih nesreća i dalje nije prevelik.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kao12

    7. septembar 2023. | 16:45

    Legalizovali ili ne mi ce je pusimo :) Svi za jednog jedan za svi!

  • MMS rent a car

    22. septembar 2023. | 09:43

    Nezahvalno, kada vam se pojavi klijent doleteo odnekle i niste sigurno da li jeste ili nije pod dejstvom narkotika, kako se ponasati? Da li mu iznajmiti automobil ili ne? Kako biti siguran da nije drogiran ili pod dejstvom sumnjivihi supstanci?

  • Гаргамел

    7. septembar 2023. | 17:10

    Деструктивно западно друштво ... све је на продају, чак и здравље !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>