• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo bi mogla da bude najveća promena u lečenju dijabetesa tipa 1 od 1921: Naučnici optimisti nakon testova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživanje tima Univerziteta u Bafalu pokazalo da lekovi za dijabetes tipa 2 poput "ozempika", "vegovija" i "ribelsusa" mogu da smanje i eliminišu potrebu za bolusnim i bazalnim injekcijama insulina

  • 0
Ozempic injekcije kontrolišu nivo šećera u krvi Foto: Shutterstock/myskin

Lečenje osoba kojima je tek dijagnostifikovan dijabetes tipa 1 semaglutidom, koji se prodaje pod imenima „ozempik“, „vegovi“ i „ribelsus“, može drastično da smanji, pa čak i da eliminiše njihovu potrebu za injekcijama insulina. To su neverovatni rezultati istraživanja Univerziteta u Bafalu (UB) objavljeni u New England Journal of Medicine.

- Iako je istraživanje bilo veoma malo, rezultati su toliko obećavajući za osobe kojima je tek utvrđen dijabetes tipa 1 da smo sada fokusirani da započnemo veću studiju u kojoj ćemo duže pratiti ispitanike – rekao je Pareš Dandona, profesor Odeljenja za medicinu Univerziteta u Bafalu i glavni autor studije, prenosi Medical Xpres.

U Kliničkom istraživačkom centru UB ispitivano je 10 pacijenata i to od 2020. do 2022. Svima njima je između 3 i 6 meseci pre početka studije ustanovljen dijabetes tipa 1. Prosečan nivo šećera u krvi kod ovih pacijenata tokom prethodnih 90 dana bio je 11,7.

Pacijenti su prvo dobijali male doze semaglutida dok su primali bolusni i bazalni insulin. Kako se studija nastavljala, povećane su doze semaglutida dok su doze insulina smanjene.

- U roku od tri meseca uspeli smo da eliminišemo bolusni insulin iz upotrebe kod svih pacijenata, a u roku od šest meseci eliminisali smo i bazalni insulin kod 7 od 10 pacijenata. Tako je bilo sve do kraja studije i 12 meseci nakon toga – rekao je Dandona.

Tokom tog perioda, pacijentima je prosečan nivo šećera u krvi bio između 5,7 i 5,9.

Više od decenije Dandona je zainteresovan za to kako lekovi razvijeni za dijabetes tipa 2 mogu da se koriste za lečenje dijabetesa tipa 1. On i njegove kolege su prvo ispitivale delovanje liraglutida, drugog leka za dijabetes tipa 2, na pacijente sa dijabetesom tipa 1 i ta studija je objavljena 2011.

- Kako smo širili rad otkrili smo da značajna grupa dijabetičara ima nešto insulinske rezerve u beta ćelijama pankreasa. Ova rezerva bila je najimpresivnija u vreme dijagnoze, kada je ta rezerva bila na 50 odsto kapaciteta. To nam je dozvolilo da razvijemo hipotezu da bi semaglutid, koji radi stimulišući sekreciju insulina iz beta ćelija, mogao da zameni bolusne insulinske injekcije – objasnio je Dandona.

Najčešći neželjeni efekti kod osoba koje su koristile semaglutid su povraćanje i mučnina, kao i gubitak imuniteta, što je dovelo do toga da su mnogi pacijenti gubili kilograme. Dandona je dodao da je to dobro jer je većina ljudi sa dijabetesom tipa 1 gojazna.

- Dok nastavljamo sa studijom, otkrili smo da možemo da smanjimo unos čak i bazalnog insulina ili ga potpuno eliminišemo. Definitivno smo iznenađeni rezultatom i uzbuđeni. Ako rezultati budu dokazani u većoj studiji biče to najdramatičnija promena u lečenju dijabetesa tipa 1 od otkrića insulina 1921. godine – rekao je Dandona.

(Telegraf Nauka/Medical Xpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>