• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve studije zaključile: Žene su bolji hirurzi od muškaraca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici iz Kanade i Švedske pratili komplikacije nakon operacija i zaključili da su pacijenti sigurniji kada su u rukama hirurškinja nego hirurga

  • 3
Hirurškinja, operacija Foto: Shutterstock / Alessandro Guerriero

Pacijenti koje operišu hirurškinje imaju manje komplikacija i ređe im je potrebna dodatna nega nego oni koje operišu hirurzi, pokazale su dve studije, jedna iz Kanade, druga iz Švedske, piše Gardijan.

Dr Kristofer Volis, koji je vodio studiju u bolnici Maunt Sinaj u Torontu, kaže da bi ova studije trebalo da natera hirurge da razmisle o svom pristupu i nauče nešto od koleginica.

- Kao hirurg muškarac, mislim da bi ovi podaci trebalo da me nateraju da stanem i proverim zašto je to slučaj – rekao je on.

Gardijan navodi da je njegov tim pratio medicinske komplikacije, ponovne prijeme u bolnicu i smrtnost nakon operacija u 1,2 miliona slučajeva između 2007. i 2019. Podaci uključuju 25 različitih hirurških procedura na srcu, mozgu, kostima, organima i krvnim sudovima.

Analiza, objavljena u Jama Surgery, pokazala je da je 90 dana nakon operacije 13,9 odsto pacijenata koje su operisali muškarci imalo „različite postoperativne događaje“, što je termin koji podrazumeva sve od komplikacija do ozbiljnih infekcija i smrti. Kada su pacijente operisale žene, „različite postoperativne događaje“ imalo je 12,5 odsto pacijenata.

Pacijenti koje su operisale žene bolje su prošli i posle godinu dana od operacije – 20,7 odsto njih imalo je „različite postoperativne događaje“, dok je to bio slučaj sa 25 odsto pacijenata koje su operisali muškarci. Kada se gledaju samo smrtni ishodi, pacijenti koje su operisali muškarci imali su 25 odsto više šanse da umru nego oni koje su operisale žene, navodi Gardijan.

U drugoj studiji praćeno je 150.000 pacijenata u Švedskoj (takođe je objavljena u Jama Surgery) i daje sličnu sličnu sliku. Dr Maj Blom i njene kolege sa Instituta Karolinska u Stokholmu pregledali su podatke o operacijama uklanjanja bešike. Otkrili su da su hirurškinje imale manje komplikacija nego hirurzi, kao i da su njihovi pacijenti manje vremena provodili u bolnici. Žene su operisale sporije od muškaraca i postojala je manja šansa da prave novi rez.

Blomova je rekla da ova studija, kao i sve posmatračke studije, treba uzeti sa rezervom, ali da podaci pokazuju da bi neki rezultati mogli da se objasne postojanjem razlike u hirurškoj tehnici i načinu preduzimanja rizika.

- U nekim zemljama smatra se da su hirurzi superiorni u odnosu na hirurškinje. Interesantno, većina dosadašnjih studija ukazivale su na to da su hirurškinje bar podjednako dobre kao muške kolege, a u ovoj studiji čak i nešto bolje.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    31. avgust 2023. | 17:03

    Naravno uza specijalnost im je operacija finansija!

  • zoks

    31. avgust 2023. | 17:20

    Bilo bi interesantno da se pitaju žene kao potencijalne pacijentkinje ko je bolji u hirurgiji muški ili ženski i kod koga bi pre pod "nož"ako bi se kojim slučajem ukazala potreba za operacijom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>