• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačka inteligencija procenjuje starost pacijenata, uskoro bi mogla da procenjuje i očekivani životni vek

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanski naučnici razvili su model AI koji koristi rendgenski snimak grudi da odredi nečije godine

  • 0
Rendgenski snimci grudi Foto: Jose Pelaez / Carte Blanche / Profimedia

Naučnici sa Gradskog univerziteta Osake u Japanu razvili su model veštačke inteligencije (AI) koji može tačno da proceni starost pacijenta korišćenjem rendgenskog snimka grudi zdravih pojedinaca iz više ustanova. Oni su otkrili i pozitivnu vezu između razlike u starosti koju je odredio AI i stvarnih godina i različitih hroničnih bolesti poput hipertenzije ili hroničnih opstruktivnih bolesti pluća. U budućnosti se očekuje da će AI moći, sa razvojem biomarkera, da predviđa očekivani životni vek osobe, procenjuje koliko su teške hronične bolesti i upozorava na opasnosti povezane sa operacijama, piše ScienceDaily.

Istraživački tim predvodili su student Jasuhito Micujama i dr Daidžu Ajeda sa Odeljenja za dijagnostiku i radiologiju Medicinske škole Gradskog univerziteta Osake. Oni su prvo konstruisali AI model koji može da procenjuje starost preko rendgenskog snimka grudi zdravih pojedinaca. Onda su taj model primenili na pacijente sa poznatim bolestima kako bi analizirali odnose između starosti koju proceni AI i bolesti.

AI je proučio 67.099 rendgenskih snimaka grudi zdravih osoba nastalih između 2008. i 2021. Tada je otkriveno da je koeficijent korelacije između procenjene i hronološke starosti 0,95, a to se smatra izuzetno visokim koeficijentom. Da bi dodatno poboljšali procene, uključili su naknadnih 34.197 rendgenskih snimaka grudi pacijenata sa poznatim hroničnim bolestima. Što su ozbiljnije bile hronične bolesti, to je AI procenjivao veću starost, naveli su naučnici.

- Hronološka starost je jedan od najkritičnijih faktora u medicini. Naši rezultati pokazuju da procenjena starost na osnovu rendgenskih snimaka grudi tačno ukazuje na zdravstvene probleme koji su važniji od hronološke starosti. Cilj nam je da razvijemo ovu alatku i primenjujemo je da otkrivamo koliko su ozbiljne pojedine hronične bolesti, da procenjujemo očekivani životni vek i moguće komplikacije tokom operacija – rekao je Micujama.

(Telegraf Nauka/ScienceDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>