• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upotreba AI u skriningu raka dojke vredi kao dva radiologa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preliminarni rezultati velikog istraživanja pokazuju da upotreba tehnologije skoro prepolovljava ljudsku radnu opterećenost.

  • 0

mamografija, zene, dojka, pregled, lekar, rak dojke Foto: Shutterstock
Upotreba veštačke inteligencije (AI) u skriningu raka dojke je bezbedna i može skoro prepoloviti radno opterećenje radiologa, kaže se u najobuhvatnijoj studiji na svetu u tom pogledu.

Rak dojke je najrasprostranjeniji rak globalno, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije – više od 2,3 miliona žena oboli svake godine.

Skrining može da poboljša prognozu i smanji smrtnost uočavajući rak dojke u ranijoj, izlečivijoj fazi. Preliminarni rezulati velike studije sugerišu da je AI skrining vredan kao dva radiologa koji rade zajedno, ne povećava broj pogrešnih nalaza i skoro prepolovljava radno opterećenje, piše Guardian.

Ranije studije u cilju ispitivanja da li AI može tačno dijagnostikovati rak dojke putem mamografije izvedene su retrospektivno, analizom snimaka koje su pregledali klinički doktori.

Međutim, najnovija studija, koja je pratila žene iz Švedske sa prosečnom starošću od 54 godine, uporedila je skrining pomoću AI direktno sa standardnom procedurom.

Polovinu snimaka analizirala su dva radiologa, dok je druga polovina analizirana putem skrininga uz pomoć AI, nakon čega bi sledila interpretacija jednog ili dva radiologa.

Ukupno, kod 244 žene (28%) pronađen je rak na osnovu skrininga uz pomoć AI, naspram 203 žene (25%) kod kojih je pronađen standarnim skriningom. Rezultat je 41 kancer više detektovan uz pomoć AI, od čega je 19 bilo invazivno, a 22 in situ.

Upotreba AI nije generisala više netačnih nalaza, kada je snimak netačno dijagnostikovan kao abnormalan. Stopa netačnih nalaza je iznosila 1,5% u obe grupe.

Bilo je 36.886 manje očitavanja sa ekrana od strane radiologa u AI grupi naspram grupe koja je dobijala standardnu negu, što znači redukciju od 44% potrebe za čitanjem sa ekrana.

Finalni rezultati, da li AI može da redukuje broj slučajeva raka detektovanih između skrininga, generalno sa lošijom prognozom, i da li je upotreba AI u skriningu opravdana, očekuju se tek za nekoliko godina.

Međutim, preliminarna analiza zaključuje: „Mamografski skrining uz pomoć AI rezultirao je sličnom stopom detekcije raka u poređenju sa stanadardnim duplim očitavanjem, sa znatno manjom radnom opterećenošću čitanjem sa ekrana, što pokazuje da je upotreba AI u mamografiji bezbedna“.

Dr Kristina Lang sa Univetziteta u Lundu u Švedskoj kaže: „Ovi ohrabrujući rezultati imaju značaj zbog izraženog manjka radiologa u mnogim zemljama, ali sami po sebi nisu dovoljni da potvrde da je AI spremna za implementaciju u mamografski skrining. Još moramo da razumemo implikacije po ishode kod pacijenata, naročito da li kombinacija ekspertize radiologa sa AI može doprineti detektovanju raka koji nastupa između skrininga, kao i isplativost ove tehnologije“.

Najveći potencijal AI sada jeste da bi radiolozi mogli biti manje opterećeni prekomernim očitavanjem i fokusirati se na napredniju dijagnostiku, uz skraćivanje čekanja za pacijente.

Stiven Dafi, profesor na Univerzitetu Kvin Meri u Londonu, pozdravlja „visok kvalitet“ studije, ali kaže da bi povećana detekcija raka dojke pomoću AI mogla uključivati relativno bezopasne lezije. „Na primer, rezultati uključuju povećanje detekcije duktalnog karcinoma in situ, što se smatra potencijalno prekomernim dijagnostikovanjem“.

U međuvremenu treba rešavati „hitna pitanja“ u programima skrininga raka dojke, kao što su zastareli IT sistemi koji troše vreme osoblju i odlažu poboljšanja.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>