• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skrembler terapija možda donosi trajno oslobađanje od hroničnog bola

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva stručnjaka za bol sa Univerziteta Džons Hopkins sugerišu da Skrembler terapija, neinvazivni tretman bola, može doneti znatno olakšanje za oko 80-90% pacijenata sa hroničnim bolom i može biti efikasnija od druge neizvazivne terapije – Transkutane električne nervne stimulacije (TENS).

  • 0

Skrembler terapija, koju je 2009. odobrila Agencija SAD za hranu i lekove, primenjuje električnu stimulaciju kroz kožu putem elektroda postavljenih u oblasti tela iznad i ispod mesta gde se oseća hronični bol. Cilj je da se zahvate nervni završeci i zamene signali iz bolne oblasti sa signalima iz susednih oblasti koje nisu bolne, „skremblujući“ tako signale bola poslate u mozak, objašnjava dr Tomas Smit, profesor palijativne medicine u Centru za rak i profesor onkologije i medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džons Hopkins.

Svaki hronični bol i skoro svaki nervni i neuropatski bol je rezultat dva faktora: impulsa bola od oštećenih nerava koji bombarduju centre bola u mozgu i neuspeha inhibitornih ćelija da blokiraju te impulse i spreče da postanu hronični, piše Science Daily.

„Ako možete blokirati impulse bola i poboljšati inhibitorni sistem, potencijalno možete resetovati mozak tako da ne oseća hronični bol ni približno u tolikoj meri“, kaže Smit. „To je kao da pritiskate Control-Alt-Delete oko milijardu puta“.

Mnogi pacijenti „postignu zaista znatno olakšanje koje često može biti permanentno“. Oni dobijaju od tri do 12 polučasovnih tretmana.

Kao lekar koji tretira hronični bol, Smit kaže da Skrembler terapija predstavlja najuzbudljiji napredak koji je video tokom proteklih godina – efikasna je, neinvazivna, znatno smanjuje upotrebu opijata i može biti permanentna.

TENS takođe primenjuje električne signale niskog intenziteta kroz kožu, ali upotrebljava par elektroda na bolnim mestima. Olakšanje se često gubi kad se, ili ubrzo nakon što se, isključe električni impulsi. Dejstvo TENS-a je procenjeno u 381 nasumičnoj kliničkoj stidiji i pronađena je nestatistički značajna razlika u oslobađanju od bola između TENS-a i placebo procedure.

(Telegraf Nauka/Science Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>