• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opasne posledice previše gledanja televizije u detinjstvu: Povećava se rizik od pojave metaboličkog sindroma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Previše vremena ispred televizora, računara i pametnog telefona u najranijem dobu može imati negativan uticaj na zdravlje

  • 0
Dete igra igrice na telefonu Foto: Shutterstock

Studija Univerziteta u Otagu, Novi Zeland, potvrdila je činjenicu da prekomerno gledanje televizije u detinjstvu može dovesti do povećanog rizika od bolesti u zrelijem dobu, objavio je EurekAlert.

Deca koja previše gledaju televiziju verovatnije će razviti metabolički sindrom kao odrasli – naveo je vođa istrživačkog tima prof. Bob Hankoks, sa odeljenja preventivne i socijalne medicine, za časopis Pedijatrija.

Metabolički sindrom čini niz faktora rizika koji proizlaze iz insulinske rezistencije praćene abnormalnim povećanjem masnog tkiva uz povećan rizik za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Četiri glavne karakteristike metaboličkog sindroma su: gojaznost, poremećaj iskorišćavanja glukoze u ćelijama, povećana koncetracija triglicerida u krvi, nizak HDL holesterol, povišen krvni pritisak.

Osobe koje imaju metabolički sindrom su u visokom riziku od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Infarkt, srčani udar, muškarac bolestan Foto: Pixabay

Profesor Hankoks navodi da mlade osobe koje previse vremena provode u gledanju televizije su slabo fizički aktivne i pod rizikom od preterane gojaznosti. Vreme provedeno pred ekranom utiče na povećanje unosa kalorija putem šećerom zasladjenih napitaka i masnom hranom, dok je unos voća i povrća izuzetno smanjen. Ovakve prehrambene navike mogu da se nastave i u kasnijem period života.

Ne treba zanemariti činjenicu da slaba potrošnja energije usled fizičke neaktivnosti utiče i na kvalitet sna kod dece. Poznato je da loš i prekratak san može biti uzrok psihofizičkim problemima deteta u kasnijim godinama.

U okviru Dunedin studije  korišćeni su zaključci na osnovu 879 ispitanika starosti pet, sedam, devet, jedanaest, trinaest i petnaest godina koji su gledali televiziju više od dva sata dnevno.

Ustanovljeno je da previše vremena ispred televizora u period između 5 i 15 godina života su u povećanom riziku od bolesti u dobu od četrdeset pet godina.

Na osnovu posmatranja dečaci su nešto više vremena provodili ispred ekrana i samim tim češće obolevali od metaboličkog sindroma ( 34% dečaka naspram 20% devojčica). Bez obzira na statistiku metabolički sindrom je uočen kod oba pola, a sklonost od oboljevanja je možda čak i veći kod devojčica. Mada, kao i u svakoj studiji posmatranja, istraživači ne mogu da dokažu da gledanje televizije u ranom uzrastu direktno izaziva metabolički sindrom kod odraslih, postoji nekoliko prihvatljivih mehanizama kojima dugotrajno gledanje televizije može dovesti do dugoročno slabijeg zdravlja.

Rezultati ovog istraživanja su od izuzetnog značaja imajući u vidu da sa pojavom novih tehnologija sve više vremena provodi ispred ekrana što može da ozbiljno ugrozi zdravlje dece u kasnijem periodu života.

Brojna istraživanja na ovu temu su doprinela da Svetska zdravstvena organizacija donese preporuku kojom bi se ograničavalo deci i mladima vreme provedeno ispred ekrana, i tako sprečili brojni zdravstveni i psihički problemi.

Deca se igraju na livadi Foto: Shutterstock

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>