• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliko otkriće za tretman leukemije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici sa Odeljenja za istraživanje raka na Luksemburškom institutu za zdravlje otkrili su revolucionarni terapeutski potencijal jedinjenja FL3 u inhibiciji onkogenske translacije i rekonstrukciji metabolizma kanceroznih ćelija.

  • 0
Leukemija krvna zrnca Foto: Shutterstock

Naučnici sa Odeljenja za istraživanje raka na Luksemburškom institutu za zdravlje otkrili su revolucionarni terapeutski potencijal jedinjenja FL3 u inhibiciji onkogenske translacije i rekonstrukciji metabolizma kanceroznih ćelija, dajući novu nadu pacijentima sa hroničnom limfocitnom leukemijom (CLL), raširenim oblikom raka karakterističnog po preteranoj proizvodnji i akumulaciji nefunkcionalnih B limfocita u raznim delovima tela.

Koristeći uzorke pacijenata i životinjske modele, istraživači su zaključili da FL3 specifično cilja grupu proteina zvanih prohibitini, za koje se pokazalo da su direktno uključeni u translaciju (ćelijski proces proizvodnje proteina) onkogena, posebno MYC gena, unutar CCL ćelija. Prekidajući ovu interakciju, FL3 sprečava inicijaciju translacije, zapravo ometajući taj proces i zaustavljajući rast ćelije raka, javlja Labmate.

Kako bi potvrdili efikasnost FL3 u usporavanju progresije CCL, istraživači su sproveli eksperimente in vivo na miševima sa zapanjujućim rezultatima, pošto je tretman drastično smanjio procenat ćelija CCL u slezini i značajno popravio ukupne stope preživljavanja. Važno je istaći da je FL3 selektivno ciljao maligne ćelije CCL bez uticaja na zdrave B ćelije, obezbeđući tako ohrabrujuću strategiju za selektivnu borbu protiv kanceroznih ćelija bez oštećenja zdravih ćelija.

Kad je FL3 kombinovan sa anti-PD1 imunoterapijom, ishodi su bili još impresivniji, pokazujući da FL3 takođe može poboljšati antitumorski imunitet.

(Telegraf Nauka/Labmate)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>