![nato, japanski specijalitet nato, japanski specijalitet](https://xdn.tf.rs/2023/07/27/profimedia-0421365793-670x447.jpg)
Japanski delikates smanjuje stres i produžava život, tvrde naučnici
Japanski specijalitet nato, zrna soje fermentisana pomoću bakterije Bacillus subrilis var. natto, smanjuju stres i mogu da produže život, pokazalo je istraživanje naučnika sa Osaka Metropolitan univerziteta, piše SciTechDaily. Kako navode, tim je predvodio prof. Eriko Kage-Nakadaj sa Škole ljudskog života i ekologije.
Oni su ispitivali uticaj Baccilus subrillis var. Natto na život domaćina korišćenjem crva Caenorhabditis elegans, a rad je objavljen u Journal of Applied Microbiology.
Istraživači su otkrili da je hranjenje crva bakterijom Baccillus subtilis var. Natto značajno produžilo njihv život u odnosu na uobičajenu dijetu,
- Prvi put smo uspeli da demonstriramo mogućnost produžetka života crva Caenohabditis elegans pomoću unosta bakterije Bacillus subtili var. natto. Nadamo se da će budući eksperimenti na sisarima i epidemiološke studije pomoći da stvorimo dugovečnije i zdravije društvo ako ovo primenimo na ljude – rekao je prof. Kage-Nakadaj.
Nato je tradicionalna japanska hrana. U pitanju su zrna soje kuvana na pari, a zatim fermentisana zdravim bakterijama, sa jakim ukusom i mirisom. Japanci dugo veruju da je nato superhrana i da poboljšava krvotok i smanjuje rizik od moždanog udara. Svojevremeno je čak u japanskim medijima objavljeno da „porcija nato dvnevno sprečava smrt“.
(Telegraf Nauka/SciTechDaily)
Video: Svečana dodela priznanja projektima građanskih naučnih istraživanja
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.