• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatna tehnika: Providni miševi pomažu u razvoju lekova protiv raka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova metoda skeniranja životinja mogla bi da poboljša način testiranja tretmana za kancer

  • 0
FOTO: HELMHOTZ MUNICH

Nova metoda skeniranja koja uključuje providne miševe mogla bi da poboljša način testiranja lekova protiv kancera jer može da pomogne u detektovanju tumora koji su dosad bili premali za detekciju, piše BBC.

Profesor Ali Erturk iz Istraživačkog centra Helmholc iz Minhena smislio je kako da mrtvi miševi postanu providni još 2018. Njegov tim i on sad su razili metod da korišćenjem hemikalija pojačaju boju pojedinih tkiva tako da mogu detaljno da ih proučavaju.

Kako navodi BBC, lekovi se često testiraju prvo na miševima. Upravo zbog toga bi ovaj način skeniranja mogao da donese revoluciju u medicinskim istraživanjima. Istraživački centar za kancer iz Velike Britanije naveo je da ova nova tehnika ima veliki potencija.

Istraživači kažu da ova metoda otkriva više detalja nego bilo koja druga tehnika skeniranja. U jednoj od prvih upotreba, tim je detektovao kancerogeni tumor na mišu u prvoj fazi formiranja.

Prof. Erturk kaže da je to važno jer su mora da se dokaže da lekovi mogu da eliminišu tumor kod miševa da bi onda tehnika bila isprobana na ljudima.

- Magnetna rezonanca i topografija pokazuju samo velike tumore. Naša metoda ih otkriva dok su još samo jedna ćelija, što nijedna druga metoda ne može. Trenutni lekovi mogu da produže život pacijentima za nekoliko godina, a onda se kancer vraća. To je zato što u procesu lečenja niko ne može da eliminiše one koji su još tako mali da su gotovo nevidljivi – navodi on, a prenosi BBC.

U normalnim testovima, miševima se da kancer, pa se testiraju konvencionalnim metodama dok napreduje. Često se leče lekovima koji se tek ispituju, pa skeniraju ponovo.

Metoda prof. Erturka može da se koristi samo na mrtvim miševima, da se vidi koliko je kancer napredova ili, potencijalno, da li je tretman pomogao u njegovom smanjenu ili eliminisanju. On je pretvorio miševe u providne nakon što su zaraženi kancerom.

FOTO: HELMHOTZ MUNICH

- Ovo je uzbudljiva i jedinstvena tehnika skeniranja koja ima veliki potencijal za povežanje naših znanja o tome kako naša tela rade i šta sve može da krene po zlu sa bolestima kao što je rak. Iako istraživači mogu da koriste ovu metodu samo na mrtvim miševima, to može da nam pomogne u shvatanju kako se kancer razvija u ranim fazama bolesti. Ovakav razvoj u tehnologiji daje nam veća znanja o različitim lekovima i terapijama – rekao je za BBC dr Rupal Mistri, menadžer za istraživačke informacije Istraživačkog centra za kancer Ujedinjenog Kraljevstva.

Rad o novoj metodi objavljen je u žurnalu Nature Biotechnology.

Iako je tehnika pretvaranja tela mrtvog miša u providno razvijena pre pet godina, tek sada su razvijene metode skeniranja koje to maksimalno koriste. To rade tako što dodaju antitela da bi naglasili delove miša koje žele da prouče pod mikroskopom. Različita antitela lepe se za različite delove tkiva i mogu da pojačaju pogled na deo tela koji je istraživačima potreban za dalja proučavanja.

(Telegraf Nauka/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>