• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fleksibilni senzori i inteligentni monitoring pomažu sportistima da ostvare bolji učinak

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fleksibilni senzori i inteligentni monitoring mogu da obezbede direktne povratne informacije igračima badmintona.

  • 0
Badminton, Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2023 Foto: Badminton savez Srbije

Današnji sportisti uvek tragaju za novim tehnikama i opremom radi efikasnijeg treninga. Savremeni treneri koriste inteligentan monitoring podataka putem video snimaka i nosivih senzora radi unapređenja treninga, piše EurekAlert.

Međutim, tradicionalne video analize i tehnologije nosivih senzora često ne daju sveobuhvatnu sliku učinka sportiste.

Istraživači sa kineskog Univerziteta Ljuljan napravili su jeftin, fleksibilan i podesiv senzor za igrače badmintona koji prevazilazi trenutna ograničenja monitoringa.

Badminton je poznat po svojim brojnim tehničkim pokretima i dinamičnoj brzini i preciznosti nužnima za uspešno igranje. Monitoring položaja tela, kretanja stopala, zamaha ruku i mišićne snage kod igrača badmintona je ograničen uglovima snimanja i neugodnošću krutih senzora.

„Integrisali smo tehnologiju fleksibilnih senzora i inteligentne sisteme percepcije u monitoring kretanja radi kvantitativne analize badmintonskih tehnika“, kažu istraživači.

Pomoću triboelektričnih senzora je napravljen sistem inteligentnog monitoringa pošto se oni lako prilagođavaju fleksibilnim, nosivim uređajima. Triboelektrični senzor prenosi naelektrisanje iz jednog materijala u drugi kad materijali dođu u kontakt. Spoljašnje napajanje energijom nije potrebno.

Radi minimizovanja interferencije tokom savijanja i uvrtanja, napravljen je 3D odštampani fleksibilni senzor lučnog oblika smešten u termoplastični elastomer. Ova konstrukcija je udobna za korišćenje i može se lako prilagoditi individualnim potrebama.

Takođe reaguje na telesne pokrete često viđene u sportu i pogodna je za mnoge aktivne delove tela, kao što su ručni zglobovi, laktovi, ramena, prsti i kolena, kao i savijanja struka i vrata.

Ovaj dizajn obezbeđuje onlajn monitoring i povratne informacije sportistima u realnom vremenu. Prepoznaje sedam tipičnih pokreta u badmintonu, sa stopom tačnosti od 97,2%.

„Naš rad predstavlja nove ideje za rešavanje problema savijanja velikih zglobova sa kojima se suočavaju trenutni 3D štampani triboelektrični senzori. Ovo rešenje ima veliki potencijal za inteligentan monitoring sporta i analizu u eri velikih baza podataka“, kažu istraživači.

Budući rad će se fokusirati na triboelektrične senzore u cilju novih rešenja za monitoring ljudskog zdravlja i patološku dijagnostiku.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>