• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Infracrveni sjaj Jupitera rešava najveću misteriju fizike? Astrofizičari misle da su otkrili tamnu materiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oni su proveravali podatke sonde Kasini

  • 0
Jupiter aurore Jupitera Foto: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; image processing by Ricardo Hueso (UPV/EHU) and Judy Schmidt

Tamna materija jedna je od najvećih misterija fizike, a par astrofizičara veruje da je otkrio mogući dokaz o sudarima čestica tajne materije i to u Jupiterovoj atmosferi. U studiji objavljenoj u Physical Review Letter Karlos Blanko sa Univerziteta Prinston i Rebeka Lin iz Nacionalne laboratorije akceleratora SLAC navode merenja koja su sproveli u ekvatorijalnom regionu Jupitera.

Otkako je predložena tridesetih godina prošlog veka tamna materija je u centru mnogih istraživanja iako i dalje nije direktno otkrivena. Uprkos tome, mnogi naučnici smatraju da ona predstavlja od 70 do 80 odsto sve materije u svemiru. Veruje se da postoji jer je to jedino objašnjenje za čudne gravitacione efekte primećene u pokretima galaksija i pokretima zvezda, piše Phys.org.

Istraživači smatraju da je moguće detektovati tamnu materiju indirektno identifikovanjem toplote ili svetla koje emituju čestice tamne materije kada se sudaraju i uništavaju jedna drugu. U ovoj studiji istraživači navode da veruju da su to otkrili i to kao svetlo u tamnoj strani gornjih slojeva Jupiterove atmosfere.

Oni smatraju da Jupiter svojom jakom gravitacijom privlači čestice tamne materije i da se one sudaraju u jonosferi. Dok se sudaraju, smatraju, verovatno nastaje svetlost. Da bi testirali teoriju, oni su proučavali podatke koje je prikupila sonda Kasini.

Među podacima oni su tragali za dokazima viška triatomnog vodonika koji nije moguće objasniti na drugi način. Prema teoriji on nastaje kada se sudare čestice tamne materije.

Istraživači su našli triatomni vodonik, ali još nije jasno da li je zaista nemoguće da je on nastao na drugi način.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>