• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Programi veštačke inteligencije za otkrivanje laži mogu da naprave velike probleme, pokazalo istraživanje

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U normalnim okolostima potrebno mnogo hrabrosti i dokaza kada jedna osoba optužuje drugu da laže, ali da studija pokazuje da bi AI mogla da postane izgovor koji može pomoći da se izbegne odgovornost za posledice optužbi

  • 0
Algoritam, računar Foto: Shutterstock/PopTika

Programi veštačke inteligencije (AI) dizajnirani da otkriju laži mogli bi učiniti ljude spremnijim da optuže druge za neiskrenost, pokazuje novo istraživanje naučnika sa Univerziteta Duizburg-Esen u Nemačkoj.

Studija, objavljena u magazinu iScience, otkrila je da su ljudi koji su tražili procenu veštačke inteligencije o tome da li je nešto tačno ili lažno većinski verovali AI.

- Naše društvo ima jake, dobro uspostavljene norme o optužbama za laganje - rekao je naučnik Nils Kobis.

Istakao je da je u normalnim okolostima potrebno mnogo hrabrosti i dokaza kada jedna osoba optužuje drugu da laže, ali da studija pokazuje da bi AI mogla da postane izgovor koji može pomoći da se izbegne odgovornost za posledice optužbi, prenosi magazin Kosmos. Istraživači su napravili algoritam baziran na pisanim podacima 986 volontera, od kojih je svaki dao istinitu i lažnu izjavu o tome šta su planirali za vikend.

Ovaj algoritam je tada bio u stanju da uoči istinite i lažne izjave u 66 odsto situacija, što je znatno bolje nego što to rade ljudi, a istraživači tvrde da nije u pitanju slučajnost.

Učesnici su bili podeljeni u 4 grupe: kontrolnu grupu, gde nisu dobijali pomoć od veštačke inteligencije, prinudnu grupu, gde im je uvek rečeno mišljenje AI o izjavi pre nego što donesu sopstveni sud, grupu izbora, gde su učesnici mogli da traže i dobiju savet AI i blokiranu grupa, gde su mogli da traže savet, ali ga ne bi dobili.

U prinudnoj grupi, učesnici su više puta rekli da je izjava lažna od onih u kontrolnoj i blokiranoj grupi.

Ako je AI navela da je izjava tačna, samo 13 odsto ispitanika je reklo da je lažna, dok se sa savetom AI o laži složilo čak 40 odsto učesnika. Samo jedna trećina učesnika u izabranoj grupi zatražila je procenu AI, ali od onih koji jesu, 84 odsto njih se složilo sa savetom AI o laži.

Istraživači navode da postoji "hitna potreba za sveobuhvatnim političkim okvirom" za upravljanje veštačkom inteligencijom koja detektuje laž zbog zabrinutosti za pravnu odgovornost, poverenje javnosti i posledice lažnih optužbi.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>