• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za nauku u Srbiji prošle godine iz budžeta izdvojeno 31,77 milijardi dinara

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Udeo ukupnih budžetskih sredstava za istraživanja i razvoj u bruto domaćem proizvodu u 2023. godini iznosio je 0,4 odsto

  • 0
softver, programiranje Foto: Shutterstock/NicoElNino

Za aktivnosti istraživanja i razvoja (IR) u nauci u Srbiji u prethodnoj godini utrošeno je 31,77 milijardi dinara iz budžeta, odnosno 15,8 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

Udeo ukupnih budžetskih sredstava za IR u bruto domaćem proizvodu u 2023. godini iznosio je 0,4 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Najveći procenat budžetskih sredstava za IR pripao je sektoru države 54,6 odsto, a zatim sektoru visokog obrazovanja 22,4 odsto. Sledi sektor inostranstva sa 17,8 odsto, nefinansijski (poslovni) sektor sa 4,8 odsto, dok je za neprofitni sektor bilo namenjeno 0,4 odsto sredstava.

Posmatrano prema društveno-ekonomskim ciljevima, najviše budžetskih sredstava opredeljenih za IR bilo je utrošeno za cilj Opšte unapređenje znanja - Istraživanja i razvoj finansirani iz drugih izvora, odnosno 22,6 odsto. Slede ciljevi Opšte unapređenje znanja - Istraživanje i razvoj finansirani iz opštih fondova univerziteta sa 20,6 odsto i Industrijska proizvodnja i tehnologija sa 15,1 odsto.

Najmanje sredstava utrošeno je za cilj Istraživanje i eksploatacija svemira, odnosno 0,4 odsto.

Sredstva koja su planirana za IR budžetom za 2024. godinu (pre rebalansa budžeta) iznosila su 37,3 MILIJARDE dinara, a najviše sredstava 22,5 odsto, planirano je za cilj Opšte unapređenje znanja – Istraživanja i razvoj finansirani iz drugih izvora.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>