• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

CERN škola računarstva prvi put u Srbiji! Comtrade i ITS domaćini

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prestižna škola okupila učesnike iz 13 zemalja, a priliku su dobili i najbolji studenti iz Srbije

  • 0
Comtrade CERN Foto: PA

Prestižna škola računarstva Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN), održana u Comtrade kampusu od 9. do 15. juna 2024, okupila je više od 30 internacionalnih CERN studenata iz 13 zemalja.

Domaćini 14. tematske CERN škola računarstva (The 14th Thematic CERN School of Computing) bili su Comtrade i Information Technology School (ITS), a prvi put priliku da učestvuju u prestižnoj školi imali su i studenti iz Srbije.

- Izvanredno je što smo imali priliku da vas ugostimo u Comtrade-u. Comtrade je tehnološka kompanija sa oko 5.000 zaposlenih i oko 3.000 softverskih inženjera. Obrazovanje je veliki deo našeg biznisa - imamo tehničku školu, tehnički univerzitet, ITS, Univerzitet modernih umetnosti i Letačku akademiju. Sledeće godine kada dođete u Beograd moći ćete da naučite i da pilotirate avionom. Nadam se da sa sobom nosite lepa sećanja iz Beograda, a vrata naše kompanije zauvek će vam biti otvorena. Svi ovde pripadamo jednoj porodici, CERN porodici. Hvala vam za dobro društvo - rekao je Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik kompanije Comtrade, na zatvaranju škole.

Tokom programa, poručeno je iz ITS-a, studenti su razmenjivali iskustva, sticali znanja i stvarali kontakte, ali je ovo tek prvi korak u razvijanju partnerstva i deljenju iskustva.

CERN škola računarstva okuplja stručnjake iz oblasti fizike i računarstva, a ovog puta se odabranom broju studenata iz sveta pridružilo i osam srpskih studenata. Jedan od njih bio je Viktor Vrakulja, student master studija informacionih tehnologija na Information Technology School (ITS).

- Nastava je trajala cele nedelje. Učili smo o izradi softvera za istraživanja. Bilo je lepo upoznati se sa stranim studentima, sa stranim nastavnicima, sa ljudima iz CERN-a... Nastavnici su lepo predavali, njih troje su bili u Beogradu, a jedan je držao nastavu preko „zuma“. Glavne teme bile su procesori i video-kartice, kako izgledaju, kako funkcionišu, šta im je struktura… I učili smo kako da pravimo softver koji efikasno radi na procesorima, pa na grafičkim karticama - rekao je Viktor i dodao:

- Gosti su jako zadovoljni sa Comtrade kampustom, to sam baš čuo od njih. Zadovoljni su i Beogradom. Većina njih je iz Evrope, najviše iz Italije, Španije i Švajcarske, ali bio je i po student iz Kine, Kazahstana i Rusije.

(Telegraf.rs)

Video: CERN škola računarstva u Comtrade kampusu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>