• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predavanja su bila odlična, a ljudi otvoreni: Strani studenti o CERN školi računarstva u Comtrade kampusu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Karmen iz Španije i Severin iz Nemačke opisali iskustva sa prestižne škole čiji domaćin je bila Information Technology School (ITS)

  • 0

Prestižna letnja škola računarstva Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) održana je u prostorijama Comtrade kampusa od 9. do 15. juna 2024. U programu je učestvovalo 40 studenata iz različitih delova sveta i oni kažu da su tokom 14. tematske CERN škole računarstva (The 14th Thematic CERN School of Computing) naučili baš ono što im je bilo potrebno, ali da im je posebno zanimljivo bilo upoznavanje sa Srbijom i Beogradom.

- Ovde smo nedelju dana. Bilo je veoma lepo. Uživala sam u mnogim iskustvima, ne samo u lekcijama, već i u ljudima, gastronomiji, hrani, organizacijama... Bilo je veoma, veoma lepo provesti vreme ovde – kaže Karmen iz Španije, koja je kompjuterski inženjer i radi u IT odeljenju u CERN-u, u Ženevi.

- Po obrazovanju sam fizičar. Ali danas, kada se bavite fizikom, veoma često se oslanjate na simulacije. Zato se na mom poslu dosta bavim i računarstvom – kaže Severin iz Nemačke, koji trenutno radi u EP-SFT u CERN-u.

Tu se bavi naučnim softverom za velike simulacije, dodaje, a veliki zahtev sada je da računari budu efikasniji.

- Ova škola nam je unapredila znanja kako da koristimo računare efikasnije, kako da koristimo grafičke kartice i kako da, nadamo se, u budućnosti imamo energetski efikasnije računare – kaže Severin.

Karmen objašnjava da se lepo provela tokom nedelju dana škole, koja je prvi put održana u Srbiji, a čiji domaćin je bila Information Technology School (ITS).

- Bilo je veoma lepo. Uživala sam u mnogim iskustvima, ne samo u lekcijama, već i u ljudima, gastronomiji, hrani, organizacijama... Bilo je veoma, veoma lepo provesti vreme ovde – naglašava ona.

I Severin dodaje da je iskustvo bilo odlično:

- Imali smo jednu nedelju intenzivnih predavanja, ali i nekih kulturnih programa. Meni su ova predavanja pružila tačno ono što mi je bilo potrebno. I mogao sam da vidim kako ono što radim na vežbama može da se primeni na moje probleme i da to odmah isprobam. Posle toga imali smo odlično vreme sa studentima iz Srbije, koji su nam pokazali grad, posetili smo Muzej Nikole Tesle. Bila je to lepa kulturna razmena. Tako da je bilo mešavina i jednog i drugog.

Karmen kaže da je, osim sadržaja povezanog s računarstvom, naučila mnogo i o srpskoj kulturi.

- Veoma mi se svidela gastronomija, kao i ljudi, mnogo su fini.

- Svi su bili prijateljski raspoloženi i otvoreni. Stalno su nas zvali da idemo negde, pokazivali su nam sve. Srećni smo što smo bili ovde – dodaje Stefan.

Tokom trajanja škole, odabrani studenti imali su priliku da uče od svetskih stručnjaka, upoznaju kolege sličnih interesovanja i unaprede svoje znanje.

Ovaj jedinstveni program pruža izuzetnu priliku studentima da prošire vidike, unaprede stručnu ekspertizu, i razmene iskustva sa vrhunskim stručnjacima iz CERN-a. Zahvaljujući dugoročnoj saradnji kompanije Comtrade i ove organizacije, koja je sada podignuta na viši nivo kroz zajednički edukativni program, i studenti koji nisu izabrani da budu deo škole moći će da prisustvuju završnom predavanju i ceremoniji.

Kompanija Comtrade već deset godina sarađuje sa CERN openlab-om, i uključena je u razvoj softvera za skladištenje podataka za ovu prestižnu instituciju. Više o ovoj saradnji i tematskoj školi možete saznati u specijalnoj epizodi Comtrade podkasta, dostupnoj na linku.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>