• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučni eksperimenti uživo u Muzeju nauke i tehnike: Festival maštovite fizike u Beogradu

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posetioci su imali priliku da vide različite eksperimente

  • 0

Vatreni tornado, influentna mašina, Hladnijeve figure, plamen Rubensove cevi... samo su deo naučnih avantura koje posetioci Festivala maštovite fizike mogu da dožive danas u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Na pitanje zašto je tema festivala baš maštovita fizika, inicijator festivala, predstavnik Molekul centra zabavne nauke i Fizičkog fakulteta u Beogradu Vuk Jovićević kaže za Tanjug da je namera organizatora da festival prikaže, prvenstveno deci, fiziku kao zanimljivu nauku.

- Ideja za koncept ovakve vrste festivala jeste da deci i mladima, bakama, dekama, mamama, tatama...prikažemo da je fizika jedna vrlo apstraktna nauka. Uglavnom postoje stereotipi da je fizika dosadna nauka, ali mi smo se potrudili od samog početka da prikažemo da ona jeste i opipljiva i mirišljava i dodirljiva, ukoliko je to bezbedno - objasnio je Jovićević.

Posetioci su imali priliku da vide različite eksperimente, a jedan od tih naučnih avantura je i ploča za prikazivanje Hladnijevih figura gde se u zavisnosti od frekvencije menja oblik materije koja je izložena na ploči. Demonstratori eksperimenta su na ploču stavili kuhinjsku so koja je kroz različite jačine frekvencije menjala veličinu i oblik.

- Ovde vidimo razne eksperimente koji su vizuelno atraktivni i koji na lep način predstavljaju nauku. Tu je Vatreni tornado, Influentna mašina sa točkom koja objašnjava Žiroskopski efekat... Lisažuove figure i mnogi drugi eksperimenti - rekao je profesor Prve beogradske gimnazije i jedan od organizatora festivala, Čedomir Škorić.

Još jedan od eksperimenata koji su posetioci mogli da vide je i vakum koji je menjao veličinu lopte pri različitom uticaju frekvencije. Učenici su demonstrirali i Teslino kolumbovo jaje pomoću čega se prikazuje efekat rotirajućeg magnetnog polja tako što se u elektromagnetno polje postavi bakarno jaje koje se rotira do vrha i postane okruglo.

Prikazan je i Teslin transformator pomoću kojeg se upali sijalica na dodir.

Učenici Prve beogradske gimnazije, kao dobitnici brojnih nagrada iz fizike i robotike poveli su kroz eksperiment sa elektorodama koje se stave paralelno na mišiće ruku dve osobe, nakon čega, u zavisnosti od impulsa prikazuje se pomeranje jedne ruke na ruku druge osobe.

Posetioci su mogli da vide plamen Rubensove cevi, ali da i potpuno bezbedno osete plamen na goloj ruci. Pored Prve beogradska gimnazije na festivalu učestvuju i Fizički fakultet i Matematička gimnazija. Organizatori su Muzej nauke i tehnike i Molekul centar zabavne nauke. Festival će biti otvoren za posetioce danas do 18 časova.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>