• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Antifriz elektroliti za baterije koje funkcionišu u vrlo hladnim sredinama

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tehnologije za baterije koje mogu pouzdano funkcionisati na vrlo niskim temperaturama mogle bi biti veoma važne za širok dijapazon primena.

  • 0
Baterija Printscreen: Twitter/@MonashUni

Ove baterije bi, na primer, mogle napajati uređaje, vozila i robotske sisteme u svemiru, duboko ispod površine mora i u drugim ekstremnim sredinama, piše TechXplore.

Da bi bezbedno i efikasno radile u ovim sredinama, baterije treba da imaju komponente koje ne mrznu ili ne reaguju loše na značajne padove temperature. Jedno predloženo rešenje su punjive vodene baterije koje sadrže takozvane antifriz elektrolite.

Istraživači iz Kineske akademije nauka i drugih instituta u Kini nedavno su smislili novu startegiju za proizvodnju takvih antifriz elektrolita. Proizvodnja antifriz elektrolita putem izbora odgovarajućih sistema rastvorenih u vodi je bitna za vodene baterije na niskim temperaturama.

„Identifikovali smo dva odlučujuća faktora: termodinamičku eutektičku temeperaturu (Te) i kinetičku temperaturu staklene tranzicije (Tg), s tim da je Tg pogodna za vodene baterije na niskoj temperaturi samo kad sistemi rastvoreni u vodi imaju sposobnost snažnog superhlađenja“, kažu istraživači.

Većina ranijih radova o antifriz elektrolitima fokusirala se na regulisanje takozvane tačke zamrzavanja (Tf) – u suštini tačke na kojoj se tečnost zamrzava i postaje čvrst materijal.

Ipak, Tf možda nije najvažniji faktor koji ograničava funkcionisanje baterija na niskim temperaturama. U stvari, neki elektroliti omogućavaju baterijama rad na niskim temperaturama čak i prilikom delimične zamrznutosti, tj. ispod njihove Tf.

Te predstavlja najnižu temperaturu na kojoj tečni rastvor ostaje stabilan pri datom pritisku, dok Tg predstavlja temperaturu na kojoj molekularna mobilnost počinje da se dešava i ispod koje ta mobilnost smrzava, izazivajući tranziciju u krutu i staklenu fazu.

„Predložili smo opštu strategiju u kojoj elektroliti sa niskim Te i sposobnošću snažnog superhlađenja mogu biti ostvareni proizvodnjom sistema multiplih rastvora putem uvođenja soli sa katjonima visokog jonskog potencijala ili korastvarača sa visokim donorskim brojem“, kažu naučnici.

(Telegraf Nauka/TechXplore)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>