• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Robot bez baterija sam nalazi izvore energije: Staje na vrh prsta, skuplja podatke i nosi ogroman teret

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mašina može da radi zauvek uz pomoć energije okoline, kao što su svetlost ili radio-talasi

  • 0

Na Univerzitetu Vašington prave male robote bez baterija koji pronalaze sopstvene izvore energije i koji su nezavisniji od većine svojih većih konkurenata, kaže jedan od tvoraca Kajl Džonson. Ovaj robot može da stane na vrh prsta, ali njegova veličina ne sme da zavara, poručio je on, a prenosi Glas Amerike.

- Postoje fotodiode koje su mali senzori koji mogu da detektuju svetlost na svakom uglu, tako da on može da se kreće ka najvećem svetlu i zapravo traži sopstveni izvor energije - objašnjava Džonson.

Robot može da radi zauvek uz pomoć energije okoline, kao što su svetlost ili radio-talasi, bez korišćenja baterija koje doprinose elektronskom otpadu.

Tim Univerziteta Vašington specijalizovan je za korišćenje materijala koji su neškodljivi za životnu sredinu da bi razvio male elektronske uređaje, uključujući potpuno biološki razgradljive kompjuterske miševe i origami mikro letelice sa senzorima za prikupljanje podataka koje mogu da promene oblik tokom leta da bi prilagodile putanju.

Robot veličine novčića može da nosi skoro tri puta više od svoje težine, dok prikuplja podatke u različitim okruženjima, a tim se nada da će primeniti istu tehnologiju bez baterija u medicinskim uređajima i za istraživanje svemira.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>