• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njima će pomračenje trajati 2 minuta duže: Avioni NASA na specijalnom zadatku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva tima će sa visine od 15.000 metara, iz letelica WB-57, pratiti kako Mesec zaklanja Sunce

  • 0
NASA Foto: NASA / Zuma Press / Profimedia

Mesec će danas blokirati sunčevu svetlost u jednom delu Severne Amerike, a svemirska agencija NASA zbog toga šalje avione i rakete na specijalnu misiju. Tri tima naučnika nadaju se da će tako, tokom pomračenja Sunca, bolje shvatiti veze nama najbliže zvezde i jonosfere.

Dva tima će sa visine od 15.000 metara, iz aviona WB-57, slikati Sunčevu koronu, ostali će meriti stanje u jonosferi. Sve bi, saopštila je NASA, trebalo da pomogne naučnicima da bolje shvate strukturu i temperature korone, uticaj na Zemljinu atmosferu, ali i da identifikuju asteroide koji su inače gotovo nevidljivi zbog Sunčevog sjaja.

- Pomračenje sunca u osnovi služi kao kontrolisani eksperiment. Daje nam mogućnost da shvatimo kako promene u solarnoj radijaciji utiču na jonosferu, što zauzvrat može da utiče na tehnologije poput radara i GPS-a na koje se oslanjamo – rekao je Barat Kunduri, šef projekta jonosfere i vanredni profesor na Virdžinija teku u Bleksburgu, navodi se u saopštenju.

Iako će pomračenje gledano sa tla trajati četiri minuta i 27 sekundi (najduže, i to u Toreonu u Meksiku), timovi u avionima NASA posmatraće ga čak šest minuta i 22 sekunde. Oni će se kretati brzinom 740 kilometara na sat.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>