• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Korejski fuzioni reaktor postavio novi rekord sa 100 miliona stepeni vrelom plazmom

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Unapređeno korejsko „veštačko sunce“ ostvarilo je još jedan rekordni rezultat – nove komponente mogu bolje da izdrže ekstremne temperature i održe vrtložnu loptu plazme na 100 miliona stepeni skoro 50 sekundi.

  • 0

To je skok od gotovo 20 sekundi za superprovodni tokamak (KSTAR) Južne Koreje u pogledu dužine generisanja i zarobljavanja ekstremno vrele plazme.

Na 100 miliona stepeni Celzijusovih, teški izotopi vodonika u plazmi (vreli oblak jonizovanog gasa) prisiljeni su da se spoje, oslobađajući energiju na sličan način kao u središtu Sunca. Međutim, izazov za nuklearnu fuziju – koja obećava čistiju, skoro neograničenu energiju – jeste obuzdavanje vrtloga plazme pomoću magnetnih polja.

Testirajući nove komponente, KSTAR utire put Međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru (ITER) – koji bi mogao biti najveći tokamak fuzioni reaktor na svetu ako se prevaziđu budžetske i tehničke prepreke.

Novi rekord KSTAR-a, saopštio je Korejski institut za fuzionu energiju (KFE) prošle nedelje, proističe iz prošlogodišnjih unapređenja divertera, komponente koja upravlja najvrelijim temperaturama u reaktoru dok odvodi otpadne produkte.

Diverter je sad napravljen od volframa, koji ima vrlo visoku tačku topljenja, ali ne apsorbuje gorivo kao sunđer ili reaguje s njim kao raniji diverteri bazirani na ugljeniku.

Međutim, učinak divertera na temperaturama sedam puta visokim kao Sunčeva trebalo je potvrditi. Postojao je rizik da će se volfram dezintegrisati ili da nova postavka neće proizvesti plazmu. Promenio se ne samo materijal, već i oblik divertera.

Drugi napredak bilo je održavanje plazme u visokoefikasnom stanju zvanom „režim visokog zatvaranja“ tokom 102 sekunde. Prethodni pokušaji su bili ograničeni na nekoliko sekundi pre drastičnog pada učinka.

Potpuno operativan pogon za proizvodnju fuzione energije radio bi na kritičnim temperaturama u režimu visokog zatvaranja u periodima dovoljno dugim za stvaranje održivog izvora energije.

Cilj projekta je postizanje 300 sekundi operativne plazme sa temperaturama iznad 100 miliona stepeni, do kraja 2026, kažu fizičari iz KFE. To je šest puta duže od sadašnjeg rekorda KSTAR-a, ali minutima kraće od kineskog reaktora EAST, koji od aprila prošle godine može da proizvede i zadrži plazmu skoro sedam minuta.

Međutim, potrebne su ogromne količine energije da se pokrenu fuzioni reaktori i proizvedu reakcije plazme tokom samo nekoliko sekundi – tako da je njihova sposobnost za proizvodnju obilne čiste energije nekoliko decenija daleko.

(Telegraf Nauka/Science Alert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>