• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Univerzitet u Beogradu postao deo najvećeg svetskog naučnog projekta u CERN-u

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Projekat u koji je uključen Univerzitet u Beogradu bavi se studijom i izgradnjom delova grandioznog, akceleratorskog kompleksa "Budući cirkularni sudarač-Future Circular Collider" obima od 90 do 100 kilometara

  • 0
CERN Unutar Velikog hadronskog sudarača čestica u CERN-u... Foto: CHRISTIAN BEUTLER / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Univerzitet u Beogradu i Evropska organizacija za nuklearno istraživanje CERN danas su u Ženevi zaključili Memorandum o razumevanju, čime je beogradski Univerzitet postao deo najvećeg svetskog naučnog projekta u CERN-u. Potpisani Memorandum o razumevanju odnosi se na Studiju izvodljivosti sledećeg najvećeg naučno tehnološkog projekta u CERN-u, pod nazivom "Budući cirkularni sudarač-Future Circular Collider", a ima za cilj da otvori mogućnost za uključivanje u taj projekat svim članicama Univerziteta u Beogradu, kao i ostalim naučnim institucijama u Srbiji, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

Ispred Univerziteta, sporazum je u prostorijama CERN-a potpisao rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić, a u ime CERN-a dr Majkl Benedikt, vođa studije budućeg cirkularnog sudarača.

- Nadamo se da će biti prilike ne samo za istraživače i inženjere, već i za uspešne srpske kompanije da se priključe ovom ambicioznom projektu, a čija je eksploatacija projektovana za stručnjake koji su danas u srednjim školama ili na univerzitetima - istakao je Đokić.

Projekat u koji je uključen Univerzitet u Beogradu bavi se studijom i izgradnjom delova grandioznog, akceleratorskog kompleksa "Budući cirkularni sudarač-Future Circular Collider" obima od 90 do 100 kilometara.

Primarni cilj gradnje ovog kompleksa su dalja složena eksperimentalna i teorijska istraživanja u oblasti fizike visokih energija, prvenstveno u fizici čestica.

Evropska organizacija za nuklearno istraživanje, poznatija po svom akronimu CERN, najveći je centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954, koji broji 23 zemlje članice, a Srbija je postala 23. punopravna zemlja članica CERN-a 24. marta 2019. godine.

Sa Univerziteta u Beogradu učestvuju Institut za nuklearne nauke “Vinča”, Institut za fiziku i Fizički fakultet, a sa Univerziteta u Novom Sadu Prirodno-matematički fakultet. Određeni timovi, od ukupno 34 naših istraživača i specijalista, su aktivno uključeni u eksperimente ATLAS i CMS na akceleratoru LHC, kao i u eksperimente ACE i NA61.

Timovi srpskih istraživača su takođe aktivni i u okviru eksperimenata u oblasti nuklearne fizike na instalacijama ISOLDE, kao i u okviru projekta GRID computing, ravnopravno sa kolegama iz najvećih naučnih centara i univerziteta u svetu.

Sa srpske strane, potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i izvanredni i opunomoćeni ambasador, stalni predstavnik Republike Srbije pri Kancelariji Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Milan Milanović, ataše - stalna misija Srbije pri Kancelariji UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Miroslav Zotović, delegat Saveta CERN-a, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu, prof. dr Petar Adžić, predstavnik za obrazovanje i rad na terenu prof. dr Predrag Milenović i član CERN-a sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Vukašin Milošević, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>