• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada Srbije i CERN potpisaće memorandum o saradnji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potpisi na važan sporazum naše zemlje i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja biće stavljeni sutra u Kragujevu

  • 0
CERN Foto: CHRISTIAN BEUTLER / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović potpisaće sutra u Kragujevcu sa šefom odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Enrikom Porkari Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Svetske LHC računarske mreže.

Memorandum će biti potpisan u Državnom data centru, u 12 časova, najavilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Memorandum o razumevanju potpisuje se sa ciljem da Republika Srbija dobije jedinstvenu priliku i podršku CERN-a da se priključi jednom od najznačajnijih naučnih projekata u svetu.

Imajući u vidu da je potreba Srbije da pravovremeno preduzme aktivnosti radi jačanja saradnje sa CERN-om i formiranje "Tier-1 centra" u Državnom data centru u Kragujevcu, potpisivanjem ovog memoranduma znatno će se učvrstiti položaj Srbije u naučnoj i tehnološkoj međunarodnoj saradnji.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>