• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanski fizičar u Beogradu: Brajan Koks stiže u Srbiju 7. aprila

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na aktuelnoj turneji "Horizons: A 21st Century Space Odyssey" on vodi posetioce na putovanje "do najudaljenijih kutaka svemira, u supermasivne crne rupe i kroz najnovije teorije o postanku

  • 2
Brajan Koks Foto: Promo

Britanski fizičar Brajan Koks (Brian Cox) dolazi premijerno u Srbiju 7. aprila 2024. godine u beogradsku MTS dvoranu, najavili su danas organizatori.

Na aktuelnoj turneji "Horizons: A 21st Century Space Odyssey" Koks vodi posetioce na putovanje "do najudaljenijih kutaka svemira, u supermasivne crne rupe i kroz najnovije teorije o postanku", kaže se u saopštenju.

- Koks stiže sa impresivnom multimedijalnom scenografijom dosad neviđenom u Srbiji i poziva sve zainteresirane da mu se pridruže u ovom veličanstvenom putovanju - najavio je promoter Menart.

Dobitnik nagrade "Majkl Faradej" Kraljevskog društva iz Londona za popularisanje nauke među mladima, Koks je profesor fizike elementarnih čestica na Univerzitetu u Mančesteru.

Koks se pročuo kao voditelj brojnih popularnih naučnih emisija i podkasta o svemiru, poput “Brian Cox’s Adventures in Space and Time”, "Wonders of Life”, "Universe With Brian Cox" i "Human Universe" i druge.

Brajana Koksa mnogi nazivaju „licem nauke“, a u nastavku donosimo pet zanimljivih podataka koje o njemu sigurno niste znali:

  • Uz brojna priznanja na području nauke, profesor Cox može se pohvaliti i statusom muzičke zvezde. Naime, tokom studija Cox je bio klavijaturista u bendu D:Ream čiji hit "Thing Can Only Get Better" je osvanuo na prvom mestu lestvice singlova u UK, a Cox je uskoro ipak od muzičkog idola odlučio postati zvezda nauke.
  • Brian Cox u sretnom je braku sa profesorikom fizike elementarnih čestica Giom Milanovich koja vodi poreklo sa naših prostora a koja je i sama zvezda u svetu nauke.
  • Dobitnik je nagrade The Royal Society of London Michael Faraday za revitalizaciju interesa i popularnosti nauke među mlađom populacijom koji su rezultirali velikim brojem prijava za školovanje u naučnim pravcima.
  • Tokom svoje karijere vodio je i učestvovao u desetinama popularno naučnih emisija i podcasta među kojima su i “Brian Cox’s Adventures in Space and Time”, "Wonders of Life”, "Universe With Brian Cox", "Human Universe" i druge.
  • Iako Cox i njegova porodica žive u južnom Londonu, rođen je u engleskom gradu Oldhamu te je do dan danas ostao vatreni navijač fudbalskog kluba Oldham Athletic.

    Svestrani profesor dao je i glas profesoru Ryanu Farrowu, liku u popularnom animiranom filmu "Poštar Pat".

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мирослав

    14. decembar 2023. | 19:23

    Надам се да ће бити обезбеђен симултани превод. У том случају, долазим.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>