• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Šta ako smo mi jedina inteligentna bića u galaksiji?“ Brajan Koks nastupio u Beogradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanski fizičar i rok zvezda nauke održao zanimljivo predavanje

  • 7
Brajan Koks Brajan Koks... Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

„Život možda postoji ili je postojao na mnogim mestima u svemiru, ali moguće je da atomi koji misle - inteligentna bića - u našoj galaksiji postoje samo na Zemlji. Ako je to tačno, mi smo možda jedino ostrvo sa smislom u moru od 400 milijardi zvezda, a propast naše civilizacije eliminisala bi smisao iz ove galaksije.“

To je poručio Brajan Koks (Brian Cox), britanski fizičar, profesor fizike elementarnih čestica na Univerzitetu u Mančesteru i rok zvezda nauke, na predavanju koje je sinoć održao u prepunoj sali mts dvorane u Beogradu.

Njegov šou „Horizonti: Svemirska odiseja 21. veka“ („Horizons: A 21st Century Space Odyssey“), multimedijalni nastup u kome su prikazane najnovije i najneverovatnije fotografije kosmosa, oduševio je prisutne, koji su ga nagradili salvama aplauza. Tokom više od dva i po sata Koks je prisutnima pričao o tome kad je i kako nastao svemir, kako su naučnici to utvrdili, kako su se teorije o svemiru i odnosu protstor-vreme razvijale, šta su crne rupe, šta horizont događaja…

Govoreći o starosti svemira i naše planete, Koks je naglasio da je postoje dobri dokazi da život na Zemlji postoji već 3,8 milijardi godina.

- Naša planeta je stara oko četiri, četiri i po milijarde godina. To znači da je život na njoj, u geološkim terminima, nastao veoma brzo, čim je to bilo moguće. Ali to je jednoćelijski život. Ako govorimo o složenom životu, višećelijskim bićima, onda o njima nema dokaza starijih od milijardu godina, a u fosilnim ostacima i 650, 700 miliona godina. To znači da je bilo potrebno više od tri milijarde godina da od jednoćelijskih organizama stignemo do višećelijskih, a onda još pola milijarde godina da dođemo od višećelijskih organizama do civilizacije – poručio je Koks i dodao:

- To je veoma dug period. To ukazuje da jednoćelijski život možda nije redak, ali bića poput nas su ekstremno retka. Živimo u nasilnom svemiru, pa su šanse da ima još planeta koje su dovoljno stabilne toliko dugo, skoro četiri milijarde godina, da se na njima razvije civilizacija veoma male. Ako je to tačno, mi smo možda jedino ostrvo sa smislom u moru od 400 milijardi zvezda, a propast naše civilizacije eliminisala bi smisao iz ove galaksije.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    8. april 2024. | 19:51

    Bio na predavanju sa klincem. Ocajno, katastrofa, jad i beda. Izašli posle pola sata pošto se niko nije setio da bude prevoda, kajron na srpskom. Zamislite predavanje o teorijskoj fizici, astrofizici, teorija čestica na engleskom bez prevoda, pa to samo u Srbiji može. Videla žaba da se konj potkiva pa hoće i ona. Dovedes svetskog naučnika i ne obezbedi prevod, a dosta je dece bilo, to samo naši mozgovi mogu da smisle, a karte i sami znate koliko koštaju. Još jednom, organizacija na nivou zemljoradničke zadruge.

  • Kiki

    9. april 2024. | 08:23

    Ovde ne može jedna stvar da se desi, a da ne bude trolovanja na sve strane. Koks je rock star fizike, i sjajno je što je došao u Beograd, koji je izvesna crna rupa sveta, posebno kulturnog, umesto da nas je zaobišao kao što gomila njih to čini. Bilo je fenomenalno, čak i za nekoga ko je mrzeo fiziku i uvek imao jedva dvojku iz iste. Nigde nema titla/kairona, jer je događaj live, dakle nije tako samo u Srbiji, nego svuda u svetu gde čovek gostuje. Štaviše, postojao je disklejmer da je događaj na engleskom. I sama tematika nije baš pogodna za klince, ipak je to događaj za čije je praćenje potrebno određeno predznanje i “obrazovanje”. Dakle, Dizni na ledu je za klince, Brajan Koks za drugačiju klijentelu. Sve u svemu, sjajan događaj, nadam se da ću imati prilike da opet slušam profesora uživo nekom prilikom.

  • Goran

    8. april 2024. | 16:27

    Čovek je hteo reći da su Englezi jedina inteligentna bića u svemiru.... 🤫😁

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>