• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nuklearna fuzija ponovo uspešno stvara energiju: Da li je potvrđeno otkriće svetog grala nuklearne fizike?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki naučnici iz NIF uspeli su da ponove eksperiment koji je izazvao pravo uzbuđenje u svetu prošlog decembra

  • 0
Nuklearna fuzija Foto: Shutterstock

Američki naučnici uspeli su da nuklearnom fuzijom dobiju više energije nego što su potrošili za sam proces, a to je drugi put da su to uspeli. Prvi je bio u decembru prošle godine, piše Gardijan. Tim Nešnel ignišen fasiliti (NIF), delu Nacionalne laboratorije Lorens Livermor (LLNL) u Kaliforniji, uspeo je da u eksperimentu 30. jula dobije još više energije nego u prvom eksperimentu 5. decembra, navodi se u saopštenju laboratorije.

Nuklearna fuzija ili spajanje atomskih jezgara u laboratoriji smatra se svetim gralom nuklearne fizike jer je najčistiji vid dobijanja energije, tokom koga se ne koriste fosilna goriva i ne proizvode štetni gasovi.

Smatra se da je uspešan eksperiment izveden 5. decembra, kada je korišćenjem 2,05 megadžula dobijeno 3,15 megadžula energije, prava prekretnica, ali onda je usledio niz eksperimenata tokom proleća i prvog dela leta kada nisu uspevali da ga ponove. Konačno su uspeli prošle sedmice, navedeno je u saopštenju. Pojedini mediji navode da je dobijeno više od 3,5 megadžula energije, što je dovoljno tek da pegla radi oko sat vremena.

- Otkako smo fuzionim procesom u decembru 2022. uspeli da dobijemo više energije nego što je utrošeno, pokušavali smo da tokom eksperimenata proučavamo ovo uzbudljivo naučno otkriće. U eksperimentu 30. jula uspeli smo da ponovimo rezultate. Kao što je naša praksa, plan nam je da pokažemo rezultate kolegama na naučnim konferencijama, kao i u tesriranim publikacijama – navedeno je u saopštenju koje je preneo Fajnenšel tajms.

Dženifer M. Grenholm, američka sekretarka za energetiku, u decembru je ovo nazvala jednim od najfascinantnijih naučnih otkrića u 21. veku.

- Ovo je vrlo značajan poduhvat za istraživače i osoblje Nešnel ignišen fasiliti, koji su posvetili karijere pretvaranju nuklearne fuzije u realnost, a ovaj uspeh će pokrenuti nova otkrića. Administracija Džoa Bajdena i Kamale Haris posvećena je podršci najboljim svetskim naučnicima, poput onih u NIF, da reše najkompleksnije i najhitnije probleme kao što je dobijanje čiste energije i održavanje nuklearnog odvraćanja bez nuklearnih testiranja – rekla je ona tada.

- Imamo teorijska znanja o fuziji više od jednog veka, ali put od znanja do uspešnog procesa nekad može biti dug i naporan. Ova prekretnica pokazuje šta možemo da uradimo kada smo uporni – rekla je u decembru dr Arati Pabhakar, savetnik predsednika SAD za nauku i tehnologiju i direktorka Kancelarije Bele kuće za nauku i tehnologiju.

(Telegraf Nauka/Gardijan/FT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>