• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li možete da zamislite kako izgleda putovati brzinom svetlosti? Ovo je jedan od pokušaja vizualizacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetlosti bi trebalo 0,13 sekundi da napravi pun krug oko Zemlje

  • 0
brzina svetlosti Credit: laurent davoust / Panthermedia / Profimedia

Putovanje brzinom svetlosti ili čak brže vrlo je česta pojava u naučnofantastičnim knjigama, serijama i filmovima uprkos tome što je, prema posebnoj teoriji relativnosti, česticama koje imaju masu nemoguće da dostignu tu brzinu. Ipak, mnogi vole da maštaju o tome kako svet izgleda iz ugla fotona koji se kreće brzinom svetlosti, pa se na redditu pojavio jedan video koji predstavlja pokušaj vizualizacije putovanja oko Zemlje najvećom brzinom:

Speed of light visualized by u/-Iznogud- in Damnthatsinteresting

U videu se prvo postavlja upravo pitanje: „Kako bi izgledalo putovati oko Zemlje brzinom svetlosti?“ Onda se prikazuje nekoliko pogleda iz različitih letelica, da bi usledio i odgovor: „Ni blizu. Svetlost putuje brzinom od 299.792.458 metara po sekundi. Svetlosti bi trebalo 0,13 sekundi da napravi pun krug oko Zemlje.“

Nakon toga se prikazuje kako bi to otprilike moglo da izgleda, a sledi prikaz planete i brzine kojom se svetlost kreće oko ekvatora.

Isti, ali nešto duži video postoji i na Jutjub kanalu Airplane Mode, ali nakon prvog dela prikazuje se kako izgleda pogled na površinu Zemlje kada se putuje brzinom zvuka.

(Telegraf Nauka/Reddit)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>