• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kosmički bumerang? Kamen otkriven u Sahari bio u svemiru hiljadama godina, pa se vratio na Zemlju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grupa geofizičara misli da je pronašla meteorit koji je poreklom sa naše planete, na koju se vratio nakon putovanja po Sunčevom sistemu

  • 1
meteorit, svemir, bumerang Neobičan kamen izazvao mnogo pažnje geofizičara FOTO: Albert Jambon

Tamni, crvenkasto-braon kamen otkriven u Sahari, u Maroku, pre nekoliko godina izgleda da je kamen sa zemlje koji je odleteo u svemir i tamo ostao nekoliko hiljada godina pre nego što se vratio kući, gotovo netaknut. Ako su naučnici u pravu, ovaj kamen biće zvanično prvi meteorit koji se kao bumerang vratio na Zemlju, piše Space.com.

Otkriće naučnika predstavljeno je na međunarodnoj geohemijskoj konferenciji, ali nije još objavljeno u naučnom časopisu.

- Mislim da nema sumnje da je ovo meteorit. Samo je pitanje debate da li je zaista sa Zemlje – rekao je Frenk Brenker, geolog Geteovog univerziteta u Frankfurtu.

Rani dijagnostički testovi pokazuju da neobični kamen ima istu hemijsku kompoziciju kao vulkanske stene na Zemlji. Međutim, neki od njegovih elemenata izmenjeni su i sada su lakše forme. Ovakve lakše verzije mogu da se pojave nakon interakcije sa kosmičkim zracima u svemiru, što je jedan od glavnih dokaza da je kamen putovao van Zemlje, kažu geolozi.

- Izmerene koncentracije tih lakših elemenata, izotopa, previsoke su da bi bile objašnjene procesima koji se dešavaju na zemlji – rekao je Žerom Gataseka, geofizičar Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja, koji vodi istraživanja neobičnog meteorita nazvanog Severozapadna Afrika 13188 (NWA 13188).

Gateseka i njegove kolege veruju da je kamen izbačen u svemir kada je asteroid udario u Zemlju pre oko 10.000 godina. Druge pojave koje bi mogle da izbace kamen u svemir su vulkanska erupcija, ali geolozi veruju da nema dokaza za to. Kada je završio u svemiru, NWA 13188 bio je pod uticajem kosmičkih zraka. Oni bombarduju meteorite i ostavljaju jedinstveni otisak – izotope berilijum-3, helijum-10 i neon-21. Ovaj kamen ih ima u večoj količini nego bilo koji na zemlji, ali manje nego oni u meteoritima. To pokazuje da je vrlo moguće da je mogao da provede između dve i desetah hiljada godina u svemiru pre nego što je ušao u Zemljinu atmosferu, kažu naučnici.

Drugi dokaz za koji veruju da ukazuje na put kroz svemir, jeste sjajni omotač ili takozvana fuziona korica, koja se formira kada svemirsko kamenje prođe kroz Zemljinu atmosferu.

Kamen težak 646 grama na jednom sajmu minerala kupio je Alber Žambon, penzionisani profesor sa Sorbone.

- Kupio sam ga jer mi je izgledao čudno. Niko ne zna koliko ovakav kamen zaista vredi – rekao je on.

Ludovik Ferere, kurator Muzeja prirodne istorije Beča, kaže da je ovo interesantan kamen, ali da je potrebno još mnogo ispitivanja pre nego što se iznesu neverovatne tvrdnje, navodi Space.com.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    26. jul 2023. | 15:15

    Laičko pitanje. Kolika mu je težina bila kad je odleteo u svemir, jer se zna koliko mase izgubi kad ulazi u atmosteru. Samo mi to objasnite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>